Remember: Cenacluri literare medieşene

Azi, 3 martie a.c., cu ocazia Zilei Mondiale a Scriitorilor m-am gândit să vă reamintesc câteva dintre cenaclurile literare, care au activat la Mediaş.

În perioada interbelică la Mediaş a activat cenaclu literar de pe lângă revista Lanuri. Cenaclul era coordonat de poetul George Popa, înlocuit adesea de Mihai Axente. Revista “Lanuri” a apărut în oraşul nostru în perioada 1933 -1939 şi avea redacţia pe str. Honterus nr.1.

Ioan Moisin menţionează în cartea “Profiluri medieşene”, volumul 2 , scris de Gheorghe Buşoiu şi Lucian Giura, că la scurt timp dupã debutul în literaturã (1970), a devenit membru al Cenaclului medieşean „Octavian Goga” (1972), participând la toate acţiunile acestei grupări literare.

La Liceul Stephan Ludwig Roth a fost cenaclul „Lanuri”, după numele revistei care a funcţionat între cele două războaie mondiale la Mediaş. Multe din creaţiile elevilor îndrumaţi de profesorul Mircea Vâlcu, în perioada 1975 – 1985, au fost publicate în revistele „Tribuna” (Cluj) şi „Transilvania” (Sibiu).

În cadrul interviului realizat cu scriitorul Ovidiu Dan, invitatul meu a făcut o trecere în revista a altor cercurilor literare, care şi-au desfăşurat activitatea înainte de 1989. Este vorba de “Ilarie Chendi”, “Aron Cotruş” şi “ Vulturii Transilvaniei”.

Comentarii
Posted in

mirceahodarnau

Activez in mass media de peste 25 ani. In 1997 am absolvit BBC Radio School si mai multe cursuri de „radio format”. Ne vedem saptamanal la Interviurile Medias News Blog. In anul 2013 am lansat volumul „Mediasul radiofonic 1950-2013” , „Sperante pe cartela” ( 2014) si „Mediesenii rock and roll” (2015). Pentru contact poti folosi adresa de e-mail : hodarnaumircea@gmail.com sau numarul de telefon +40749331750.

2 comentarii


  1. Ma numesc Rusu Marian si am activat, in timpul scolii militare la Cenaclul ,,Aron Cotrus”. As vrea sa pot lua legatura cu cineva care este interesat de activitatea de atunci… 1987- 1990. Multumesc!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.