Remember: Ceasornicar mediesean premiat la Geneva

Azi va semnalez o noua aniversare legata de istoria medieseana. In acest an s-au implinit 120 de ani de cand un ceasornicar mediesean a fost premiat la o expozitie internationala. Ceasornicarul Ludwig Binder s-a ocupat cu confectionarea si repararea ceasurilor de aur si argint, atelierul si magazinul sau fiind situate in Piata Regele Ferdinand I (unde a fost libraria Cartea Rusa sau, pentru cei mai tineri, magazinul Diverta). Medieseanul a participat, in anul 1896, la expozitia de la Geneva, unde a fost si premiat.

Foto credit: Asociatia Locului Natal

Premierea ceasornicarului Binder este mentionata in volumul “Dezvoltarea Industriei in Medias intre anii 1918-1944”, autor N. Dragan, lansat in anul 1957. Expozitia Nationala a Elvetiei s-a desfasurat in perioada 1 mai – 15 octombrie 1896, ocazie cu care a fost lansata si o serie speciala de timbre.

Ceasornicarul Binder se ocupa si de realizarea de articole optice. Unele dintre ceasurile realizate de Binder se afla in colectii particulare, iar altele chiar sunt scoase la vanzare pe internet. Probabil cel mai comercializat ceas a fost de tip Junghans, un ceas de masa, desteptator, cu sunet puternic, cu un cadran generos, cu indecsi si indicatoare bine vizibile, precizie de +/- 1 min./zi, autonomie in functionare de aproape doua zile si un pret accesibil acelor vremuri. La inceputul anilor 1900, in Medias se aflau trei ceasornicari. Orasul avea 241 de meseriasi, repartizati pe 40 de profesii.

Comentarii
Posted in

mirceahodarnau

Activez in mass media de peste 25 ani. In 1997 am absolvit BBC Radio School si mai multe cursuri de „radio format”. Ne intalnim pe unde la Radio Ring, miercuri la talk-show-ul „Lentila de Contact”, iar in week-end te astept sambata la „Ring Hit” si duminica la „Hot and Fresh”. In anul 2013 am lansat volumul „Mediasul radiofonic 1950-2013” , „Sperante pe cartela” ( 2014) si „Mediesenii rock and roll” (2015).

Un comentariu


  1. Draga Mircea, din nou ne surprinzi cu ceva nou si interesant. Felicitări! Se aduna, se aduna material pentru un viitor volum extrem de important pentru istoria orașului nostru.
    Liviu Pintican-Juga

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.