Astazi se implinesc 81 de ani de la sfintirea Catedralei Ortodoxe Romane din Medias. Catedrala ortodoxa din Medias, avand hramul ”Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil”, a fost construita intre anii 1929 si 1935, in afara zidurilor cetatii, pe locul cunoscut inainte sub denumirea de Piata lemnelor, desi imediat dupa Marea Unire din 1918, locul ales pentru acest edificiu a fost Piata Mare (actuala P-ta Regele Ferdinand I). Comunitatea saseasca din Medias s-a impotrivit, insa, parohiei ortodoxe fiindu-i atribuita, in cele din urma, parcela din actuala Piata Andrei Saguna.
Construita in stil bizantin, catedrala are o suprafata impresionanta, de peste 500 de metri patrati. Picturile interioare au fost realizate de pictorul pitestean Gheorghe Belizarie, in timp fiind restaurate de catre alti artisti romani.
Planurile edificiului au fost realizate de catre arhitectul George Placinteanu Liteanu din Bucuresti, iar constructorii au fost inginerii sibieni V. Smigelsky si Neugeboren. Exteriorul catedralei este la fel de impresionant ca si interiorul, fiind evidente influentele stilului brancovenesc. Cele doua turnuri impresionante ale catedralei au inaltimea unui bloc cu patru etaje si pot fi vazute de la mare departare, din tot Mediasul. Biserica a fost sfintita in ziua de 28 iulie 1935, de Mitropolitul Nicolae Balan.
Comentarii
Permalink
Petru Și Cuta Nicusan liked this on Facebook.
Permalink
Fodor Marius liked this on Facebook.
Permalink
Dragomir Aurel Dragomir Aurel liked this on Facebook.
Permalink
Alexandra Lidia liked this on Facebook.
Permalink
Diana Calcatinge liked this on Facebook.
Permalink
Eugen Fagetean liked this on Facebook.
Permalink
Petre Marius liked this on Facebook.
Permalink
Viorica Darabant liked this on Facebook.
Permalink
Todoran Gratiana liked this on Facebook.
Permalink
Sas Maria liked this on Facebook.
Permalink
Daniella Crisan liked this on Facebook.
Permalink
Horatiu Pusca liked this on Facebook.
Permalink
Alina Trantescu liked this on Facebook.
Permalink
Ioana Vintu liked this on Facebook.
Permalink
A fost puțin mai complicat și, mai mult, dacă nu mă înșel, donația terenului era însoțită și de construcția sălii de sport învecinată. Cine știe mai bine și mai multe, să scrie!!
Permalink
Chiar daca nu intruneste criteriile unei catedrale arhiepiscopia Sibiului a hotarat ca se poate numi in continuare catedrala.
Permalink
Biserica ortodaxa din orasul meu natal e numita catedrala fiind de dimensiuni impresionanta, dar nu intruneste conditiile pentru a fi catedrala, confiorm cerintelor ortodoxiei.Nici nu are importanta.Noi ne bucuram de ea.In doresc multe secole de viata de acum incolo.
Permalink
Doru Deac Suteu liked this on Facebook.
Permalink
Paul Mihaela liked this on Facebook.
Permalink
Denisa Jiga liked this on Facebook.
Permalink
Anca Vacaras liked this on Facebook.
Permalink
Macingo Crisan Oana liked this on Facebook.
Permalink
Zarnescu Iulian Maximilian liked this on Facebook.
Permalink
Elena Bacila liked this on Facebook.
Permalink
Marius Adrian Seician liked this on Facebook.
Permalink
Voina Nicu liked this on Facebook.
Permalink
Ioanmircea Busoiu liked this on Facebook.
Permalink
Mirela Deac liked this on Facebook.
Permalink
Geta Dragoescu liked this on Facebook.
Permalink
Buta Laura liked this on Facebook.
Permalink
Colidiuc Veronica liked this on Facebook.
Permalink
Marina Muşat liked this on Facebook.
Permalink
Dragă Mircea, iată câteva completări: cartea poștală ilustrată reprodusă de tine face parte dintr-un set mai mare de fotoilustrate cu imagini din Mediaș, realizate de către studioul fotografic „Fotofilm Cluj” în anul 1938.
În altă ordine de idei, vreau să mai prezint o informație mai puțin cunoscută și anume că în anul 1934 soții Constantin și Elena Motaș au făcut o interesantă și importantă donație reprezentând macheta Catedralei Ortodoxe din Mediaș.