Remember: Caluserii din Medias

In perioada interbelica, romanii medieseni aveau mai multe echipe de caluseri. Probabil cea mai cunoscuta a fost cea condusa de vataf-conducator Ghica Farcas, numit mai tarziu Jimmy Sinclair, mare dansator la Teatrul Carabus al lui Constantin Tanase din Bucuresti. Aceasta echipa cuprindea crema feciorilor inalti si frumosi, imbracati in costume nationale: camasi albe cusute, avand ornamente specifice de pe Valea Tarnavei.

Caluserii Medias 1944
Caluserii Medias 1944

Echipa de dansuri condusa de Farcas participa si la concursuri de dansuri nationale. O astfel de participare, din anul 1910, a fost imortalizata cu aparatul de fotografiat de catre R. Cosma. Dupa aceasta fotografie a fost realizata si pusa in circulatie o carte postala, care prezenta momentul “Romanul”, jucat de caluserii din Medias la concursul de jocuri nationale din Elisabetopole, actual oras Dumbraveni, judetul Sibiu.

Foto-Calusari 1910 Dumbraveni

In volumul “Medias, istorie romantata”, lansat de George Togan in anul 1944, este publicata o fotografie cu Caluserii din Medias, realizata in anul 1902 de studioul Guggenberger. In fotografie apar, pe randul de sus, George Andron (vataf), Ion Mihaila si doi necunoscuti. La mijloc, sunt Constantin Luca, Nicolae Fodor, Presedintele, Mihaila Puflea si Mihaila Cretu, iar pe randul de jos, Mihaila Limbasan si George Coman.

Calusarii Medias 1902

Comentarii
Posted in

mirceahodarnau

Activez in mass media de peste 25 ani. In 1997 am absolvit BBC Radio School si mai multe cursuri de „radio format”. Ne intalnim pe unde la Radio Ring, miercuri la talk-show-ul „Lentila de Contact”, iar in week-end te astept sambata la „Ring Hit” si duminica la „Hot and Fresh”. In anul 2013 am lansat volumul „Mediasul radiofonic 1950-2013” , „Sperante pe cartela” ( 2014) si „Mediesenii rock and roll” (2015).

2 comentarii


  1. Mă bucur că te-am putut ajuta să reproduci în acest articol cartea poștală ilustrată existentă în colecția mea de cartofilie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.