Azi se implinesc 85 de ani de la infiintarea Scolii Gimnaziale “George Popa”. Istoria Scolii Generale Nr. 2 Medias, actualmente Scoala Gimnaziala “George Popa” este legata de istoria orasului inca din anul 1932. Pana in acest an, singura scoala pentru romani a fost Scoala Primara de Stat Nr.1, actuala Scoala “Mihai Eminescu”. Dar pentru copiii romanilor din cartierul “Gropi” (azi-cartierul Mosnei), acea scoala era prea departe, iar parintii, ocupati cu gospodaria, nu ii puteau insoti. Apoi, cu timpul, scoala a devenit neincapatoare pentru multimea de copii ce ii batea la poarta.
Astfel, in luna octombrie a anului 1932, constatandu-se ca exista un numar prea mare de elevi inscrisi la Scoala Primara Nr.1, s-a aprobat de catre Serviciul Local de Invaiamant Cluj “dezbinarea Scolii Primare de Stat Nr. 1 cu trecerea posturilor 12, 13 si 14 la Scoala de Stat Nr. 2” (din Registrul intrari-iesiri 1932/1934, adresa nr. 34471/32, arhiva scolii).

Aceasta noua scoala, cu patru clase mixte si patru invatatori, a functionat pana in anul 1936 intr-un local inchiriat de Primaria orasului in str. Avram Iancu nr. 2. Cu girarea directiunii a fost delegat invatatorul Ioan Biris, transferat de la cealalta scoala romaneasca.
In 25 octombrie 1932, locuitorii din “Gropi” participa alaturi de copiii lor la festivitatea de deschidere a noului an scolar in prima scoala primara infiintata in cartier. Matricolele au inregistrat, in acel an scolar, 192 de elevi: in clasa I mixta -50 de elevi, invatator Ioan Rusu; in clasa a-II-a – 52 de elevi, invatator Ioan Biris; in clasa a-III-a- 50 de elevi, invatatoare Elena Crisan; in clasa a-IV-a- 40 de elevi, invatatoare Eugenia David. Patru apostoli care isi indeplineau menirea in doua sali de clasa si o cancelarie; fara nici un material didactic, ei isi incep activitatea cu 55 de carii donate pentru biblioteca scolii de Societatea “Astra”.
Cursurile se tineau alternativ: clasele I si IV invatau dimineata, clasele II si III invatau dupa-amiaza. Procesele verbale incheiate cu ocazia “conferintelor lunare ale corpului invatatorilor” organizate de-a lungul anilor stau marturie muncii titanice desfasurate de cei patru inimosi invatatori. Au fost acumulari treptate, dar care incepeau sa traseze chipul noii scoli: un inventar de 100 de carti in biblioteca scolii (24 febr. 1934); infiintarea unei cantine scolare prin ajutorul acordat de elevi, cantina ce distribuia zilnic 60 de portii de paine si lapte (26 nov. 1934); infiintarea unui muzeu al scolii (18 dec. 1934); confectionarea de material didactic.
Mai multe detalii despre istoricul institutiei de invatamant gasesti aici.