Remember: 85 de ani de la infiintarea Scolii Generale Nr. 2 Medias

Azi se implinesc 85 de ani de la infiintarea Scolii  Gimnaziale “George Popa”. Istoria Scolii Generale Nr. 2 Medias, actualmente Scoala  Gimnaziala “George Popa” este legata de istoria orasului inca din anul 1932. Pana in acest an, singura scoala pentru romani a fost Scoala Primara de Stat Nr.1, actuala Scoala “Mihai Eminescu”. Dar pentru copiii romanilor din cartierul “Gropi” (azi-cartierul Mosnei), acea scoala era prea departe, iar parintii, ocupati cu gospodaria, nu ii puteau insoti. Apoi, cu timpul, scoala a devenit neincapatoare  pentru multimea de copii ce ii batea la poarta.

Astfel, in luna octombrie a anului 1932, constatandu-se ca exista un numar prea mare de elevi inscrisi la Scoala Primara Nr.1, s-a aprobat de catre Serviciul Local de Invaiamant Cluj  “dezbinarea Scolii Primare de Stat Nr. 1 cu trecerea posturilor 12, 13 si 14 la Scoala de Stat Nr. 2” (din Registrul intrari-iesiri 1932/1934, adresa nr. 34471/32, arhiva scolii).

Fotografie realizata in timpul lucrarilor la scoala. (Arhiva familiei Plesa)

Aceasta noua scoala, cu patru clase mixte si patru invatatori,  a functionat pana in anul 1936 intr-un local inchiriat de Primaria orasului in str. Avram Iancu nr. 2. Cu girarea directiunii a fost delegat invatatorul Ioan Biris, transferat de la cealalta scoala romaneasca.

In 25 octombrie 1932, locuitorii din “Gropi” participa alaturi de copiii lor la festivitatea de deschidere a noului an scolar in prima scoala primara infiintata in cartier. Matricolele au inregistrat, in acel an scolar, 192 de elevi: in clasa I mixta -50 de elevi, invatator  Ioan Rusu;  in  clasa a-II-a – 52 de  elevi, invatator Ioan Biris; in clasa a-III-a- 50 de elevi, invatatoare Elena Crisan; in clasa a-IV-a- 40 de elevi, invatatoare Eugenia David. Patru apostoli care isi indeplineau menirea in doua sali de clasa si o cancelarie; fara nici un material didactic, ei isi incep activitatea cu 55 de carii donate pentru biblioteca scolii de Societatea “Astra”.

Cursurile se tineau alternativ: clasele I si IV invatau dimineata, clasele II si III invatau dupa-amiaza. Procesele verbale incheiate cu ocazia “conferintelor lunare ale corpului invatatorilor” organizate de-a lungul anilor stau marturie muncii titanice desfasurate de cei patru inimosi invatatori. Au fost acumulari  treptate, dar care incepeau sa traseze chipul noii scoli: un inventar de 100 de carti in biblioteca scolii (24 febr. 1934); infiintarea unei cantine scolare prin ajutorul acordat de elevi, cantina ce distribuia zilnic 60 de portii de paine si lapte (26 nov. 1934); infiintarea unui muzeu al scolii (18 dec. 1934); confectionarea de material didactic.

Mai multe detalii despre istoricul institutiei de invatamant gasesti aici.

Comentarii
Posted in

mirceahodarnau

Activez in mass media de peste 25 ani. In 1997 am absolvit BBC Radio School si mai multe cursuri de „radio format”. Ne vedem saptamanal la Interviurile Medias News Blog. In anul 2013 am lansat volumul „Mediasul radiofonic 1950-2013” , „Sperante pe cartela” ( 2014) si „Mediesenii rock and roll” (2015). Pentru contact poti folosi adresa de e-mail : hodarnaumircea@gmail.com sau numarul de telefon +40749331750.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.