Remember: 200 de ani de când St.L Roth era profesor la Mediaş

În 2021 se împlinesc 200 de ani de când cărturarul Stephan Ludwig Roth ocupa postul de profesor la gimnaziul medieşean, care azi îi poartă numele.


Revenit la Mediaş de la Universitatea din Tübingen, în anul 1821, St. L. Roth îşi începea activitatea didactică, fiind primul rector de gimnaziu care a introdus în învăţământul transilvănean şi din Imperiul Habsburgic educaţia fizică combinată cu muzica în programa şcolară.

“La începutul activităţii sale pedagogice la Mediaş, St. L. Roth va deţine următoarelegrade didactice: „colaborator III”, „lector II” (1823), „lector I”, „conrector”(1828) ajungând la funţia de „rector” în anul 1831. A predat diferite materii, precum: istorie, latină, greacă, ebraică, germană, religie, filozofie, matematică, fizică şi geografie.
Ideile inovatoare din timpul directoratului său au urmărit extinderea predării unor discipline: istoria la patru ani, fizica la doi ani şi geografia latrei ani, măsuri de apropiere a şcolii de necesitatea societăţii. De asemenea, a fost primul rector de gimnaziu care a introdus în învăţământul transilvănean şi din Imperiul Habsburgic educaţia fizică combinată cu muzica în programa şcolară”, scrie dr. Viorel Ştefu, în volumul “Muzeul Alt – Mediasch. Mărturii ale comunităţii săseşti de la Mediaş”.

Comentarii
Posted in

mirceahodarnau

Activez in mass media de peste 25 ani. In 1997 am absolvit BBC Radio School si mai multe cursuri de „radio format”. Ne vedem saptamanal la Interviurile Medias News Blog. In anul 2013 am lansat volumul „Mediasul radiofonic 1950-2013” , „Sperante pe cartela” ( 2014) si „Mediesenii rock and roll” (2015). Pentru contact poti folosi adresa de e-mail : hodarnaumircea@gmail.com sau numarul de telefon +40749331750.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.