Reconstituire a atacului otoman din anul 1438 asupra Cetatii Mediasului

In 3 iunie, sunteti invitati sa sarbatoriti Ziua Mediasului. Mediesenii sunt asteptati, incepand cu ora 12.00, in Piata Corneliu Coposu, pentru a retrai un moment din istoria Cetatii Mediasului si pentru a se bucura de atmosfera medievala creata de cavalerii si domnitele invitati la eveniment.

Sunt programate o parada medievala, demonstratii de lupta, dansuri medievale, spectacole cu foc si bucatarie medievala. Va avea loc si o reconstituire a atacului otoman din anul 1438 asupra Cetatii Mediasului.

„Incursiunile turcesti in Transilvania se inmultesc considerabil in prima jumatate a secolului al XV-lea, fiind consemnate pe parcursul anilor 1432, 1433, 1435 si 1436. Indeosebi cea din anul 1438, condusa de insusi sultanul Murad, duce la jefuirea si distrugerea Mediasului, precum si la o accentuata decadere a celor Doua Scaune sasesti, de Medias si de Seica, atat din punct de vedere economic, cat si demografic.

Avand permanent prezent pericolul turcesc, in secolele XV-XVI satele si targurile mai mici, neputand asigura apararea unor ziduri de mare lungime, au recurs la fortificarea bisericilor. Acelasi fapt este identificat si in cazul Mediasului, care, intr-o prima etapa, pe la mijlocul secolului al XIV-lea, ridica ziduri pe o suprafata restransa, intarite cu doua turnuri.

Ulterior, dupa anul 1400, zidurile existente sunt suprainaltate si se proiecteaza construirea a inca trei turnuri unite cu centuri, prevazute cu santuri de apa si drumuri de straja, ridicate pentru protejarea zonei din jurul Bisericii Evanghelice Sf. Margareta.

Ansamblul acestor fortificatii va purta denumirea de Castel, atestarea sa documentara datand din anul 1450. Cateva decenii mai tarziu, mai precis in anul 1477, este luata o masura importanta pentru sprijinirea capacitatii de aparare a Mediasului, acordandu-se micsorari de dari si scutiri de la indatoririle militare, prin limitarea participarii locuitorilor la armata regala cu doar 32 de persoane.

In aceste conditii, se realizeaza prima fortificatie perimetrala, cand intreaga asezare a fost inconjurata cu valuri de pamant intarite cu palisade de lemn dublate cu santuri de apa (alte mentiuni legate de acest tip de fortificare fac referiri despre existenta unui astfel de sistem inca din secolul al XIII-lea)”, spune muzeograful Viorel Stefu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *