Proiectul ”Rezistenta. The Future of Memory/ Viitorul Memoriei”

Proiectul ”Rezistenta. The Future of Memory/Viitorul Memoriei” pentru comemorarea Holocaustului prin arta si media anunta lansarea unui catalog si o serie de evenimente educationale in Cluj, Medias, Oradea si Bucuresti, in perioada 23-31 mai 2018.


Proiectul ”Rezistenta. The Future of Memory/Viitorul Memoriei” este parte integranta din platforma transnationala Viitorul Memoriei, care s-a nascut din necesitatea de a scoate la lumina adevarurile trecutului, tinute zeci de ani sub tacere in Romania si Republica Moldova si in majoritatea tarilor Europei de Est. Activitatile noastre artistice prezinta lectii de istorie care inlesnesc cunoasterea trecutului, o mai buna intelegere a prezentului si o responsabilizare fata de viitor. Punand accentul pe rezistenta, de aceasta data ne propunem sa folosim exemplele de rezistenta in fata legilor rasiale si a persecutiilor din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial ca posibile modele din care putem sa ne inspiram pentru rezistenta fata de antisemitismul, xenofobia si rasismul care iau amploare in societatea contemporana. Prin activitatile din proiect reactivam memoria locurilor, biografiilor si capitolelor uitate si le reinseram in naratiunea oficiala”, declara Olga Stefan, initiatoarea platformei.
Lansarea catalogului va fi insotita de proiectii de filme, discutii, un tur ghidat prin Oradea, iar la Medias si Bucuresti, de ateliere cu liceeni pe tema rezistentei de atunci si din prezent.
Catalogul ”Viitorul Memoriei: Rezistenta” reuneste contributii artistice si texte semnate de supravietuitori si urmasi ai acestora si reprezinta o sursa de baza pentru seria de evenimente educationale si de interventie culturala organizate in cadrul proiectului.
Catalogul include lucrari de Marcel Iancu, Hedda Sterne, Willy Pragher, Leon Misosniky, Benno Friedel, Samy Briss, Miklos Onucsan, Laszlo Ujvarossy, Razvan Anton, Andreea si Matei Bellu, Belu Simion Fainaru, Istvan Fischer, Csilla Konczei, Alex Leon, Josef Biro, Tibor Erno, Barat Moric, Paul Fux, Erno Grunbaum, texte de Dr. Ladislaus Lob, Dr. Ion Duminica, Shaina Larrivee, Rodica Indig, Miklos Szilard, Maria Axenti.

Introducere de Olga Stefan, editor
Design de Alice Stoicescu

La Medias vom organiza, pe 24 si 25 mai, la Casa de langa Sinagoga o serie de ateliere cu liceeni, cu tema rezistentei evreiesti si rome, bazate pe exemple din cercetarea realizata pentru expozitiile din cadrul platformei Viitorul Memoriei si din catalog. Moderatori: Katia Pascariu si Razvan Anton.
Urmeaza lansarea catalogului pe 26 mai, la Sinagoga din Medias (strada Mihail Kogalniceanu nr. 43), unde, incepand cu ora 12, vom prezenta platforma Viitorul Memoriei si proiectul Traces, vom discuta despre rezultatele atelierelor cu liceeni si vom viziona urmatoarele filme: Das Kind, Iluziile mele si Pana la ultimul pas. Moderatori: Olga Stefan, Alexandra Toma si Razvan Anton.
Catalogul va fi distribuit gratuit la lansare.

DAS KIND
Franta / 2010 / 93’/ color / s. ro. / Documentar
R: Yonathan Levy

Irma Miko s-a nascut in Romania, in anul 1914. Evreica, comunista si activist politic de la varsta de 14 ani, Irma s-a alaturat rezistentei franceze in Paris in 1941. Misiunea ei neinchipuit de periculoasa a fost sa aduca soldati germani de ocupatie in rezistenta. O poveste despre o lume in fuga si un portret al unei femei extraordinare si curajoase. Filmul a castigat in 2010 premiul pentru Cel Mai Bun Film la Festivalul European de Film Independent, Paris.

ILUZIILE MELE
Romania / 2017 / 58’/ color / s.engl. / Documentar
R: Olga Stefan

Realizat in colaborare cu Ileana Szasz si Centrul de Arta Comunitara Virsta4, filmul contine povestile personale ale rezidentilor caminului Moses Rosen din Bucuresti. Aceste istorisiri ne poarta prin spatiile din cartierul evreiesc, prin locurile unde au avut loc episoadele de violenta antisemita in timpul pogromului din 1941. Cu aceasta ocazie rememoram elementele identitatii evreiesti asa cum era inainte de al Doilea Razboi Mondial, dar si in timpul razboiului si in perioada postbelica.

PANA LA ULTIMUL PAS / UNTIL THE LAST STEP
Belarus / 2016 / 95’/ color / s.engl. / Documentar
R: Boris Maftsir

Filmul descrie povestea razmeritei care a avut loc in 1942 in ghetoul din Lachva, un mic oras din Belarus. Este considerata a fi prima actiune de acest fel din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Pelicula descrie, totodata, o serie de episoade de eroism din ghetouri si istoria unei evadari surprinzatoare, precum si incercarile nazistilor de a musamaliza masacrele comise atunci asupra populatiei evreiesti.
Pentru detalii despre evenimentele organizate in cadrul platformei Viitorul Memoriei va rugam sa consultati arhiva, care include filmari si inregistrari cu supravietuitori si alte tipuri de documente prezentate la expozitiile din 2017 de la Bucuresti, Oradea, Cluj, Iasi si Chisinau.
http://www.thefutureofmemory.ro/
proiect initiat si curatoriat de Olga Stefan
organizator: Asociatia UMA ED Romania

Proiect cultural co-finantat de Administratia Fondului Cultural National. Proiectul nu reprezinta in mod necesar pozitia Administratiei Fondului Cultural National. AFCN nu este responsabila de continutul proiectului sau de modul in care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt in intregime responsabilitea beneficiarului finantarii.
parteneri: Proiectul Traces, Sinagoga din Medias, Casa de langa Sinagoga, Asociatia Hosman Durabil
partener media: Radio Romania Cultural

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *