Proiectul Cinema Edu 2015, la final

Liceenii din Medias au luat parte la evenimentele Cinema-Edu, in 26 mai si 11 iunie a.c., la Cinema Mediensis, gazda proiectului si in 2014. In cele doua zile, tineri de la Liceul Tehnologic Automecanica, Liceul Teoretic “Axente Sever”, Colegiul Tehnic “Mediensis”, Liceul Teoretic „Stephan Ludwig Roth” si Liceul Tehnologic „Scoala Nationala de Gaz” au avut ocazia de a discuta cu Florin Barbu – critic de film, Georgiana Constantin – scenarista si Rodica Dominteanu – scenarista si coordonatoare a Caravanei Cinema-Edu.

In 26 mai, liceenii au vazut „Ida”(r. Pawel Pawlikowski), filmul care a castigat Oscarul pentru cel mai bun film strain in 2015 si care are ca subiect calatoria initiatica a unei tinere ce urmeaza sa se calugareasca.

Cinema edu 2015

In 11 iunie, caravana s-a intors in Medias si elevii au putut vedea „Bekas/ In cautarea lui Superman” (r. Karzan Kader),  povestea a doi copii orfani kurzi care spera sa intâlneasca un supererou care sa le aduca inapoi parintii, si „Phoenix”(r. Christian Petzold), un film despre o supravietuitoare evreica a lagarelor de concentrare, care isi cauta sotul si incearca sa isi refaca viata. La discutia de dupa film, Larisa a apreciat „Bekas” pentru „curajul si entuziasmul personajelor principale”, Cristinei i-a placut discutia despre „cautarea lui Superman, pe care cei doi l-au gasit in persoana celuilalt”, iar Alina a considerat acest film „o lectie de viata, foarte importanta”.  Lui Tudor i-a placut ”Phoenix”, pentru ca ofera „o imagine  asupra unei alte laturi a razboiului”, iar Alinei i-a facut placere sa discute „despre personaje si transformarea lor”, pe cand Vlad a preferat „dezbaterea despre filmul noir”.

Liceenii au considerat utile dezbaterile care au urmat vizionarii filmelor. Discutiile cu invitatii Cinema-Edu i-au lamurit pe tineri asupra unor secvente, au ajutat le decodificarea titlurilor de film, a personajelor, dar si a contextului istoric si geografic (Al II-lea Razboi Mondial, Polonia anilor ‘60, Berlinul anilor ’50, Palestina, Irak).

La finalul proiectului, am relizat un interviu cu Georgiana Constantin – scenarista si Rodica Dominteanu – scenarista si coordonatoare a caravanei Cinema-Edu.

Comentarii
Posted in ,

mirceahodarnau

Activez in mass media de peste 25 ani. In 1997 am absolvit BBC Radio School si mai multe cursuri de „radio format”. Ne intalnim pe unde la Radio Ring, miercuri la talk-show-ul „Lentila de Contact”. In anul 2013 am lansat volumul „Mediasul radiofonic 1950-2013” , „Sperante pe cartela” ( 2014) si „Mediesenii rock and roll” (2015). Pentru contact poti folosi adresa de e-mail : hodarnaumircea@gmail.com sau numarul de telefon +40728306806.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.