Proiectul Artist in Church

Fundația Mihai Eminescu Trust împreună cu artiștii A-C Leonte și Alexandru Arcuș anunță lansarea proiectului Artist in Church. Proiectul își propune promovarea și susținerea inovației muzicale și totodată valorificarea culturii spirituale a satelor din Transilvania și beneficiază de finanțare din partea Administrației Fondului Cultural Național (AFCN). Rezidența Artist in Church va avea loc în satul Florești (jud. Sibiu) în perioada iulie-septembrie 2020, dar demersul artistic ajunge și în alte 3 sate din sud-estul Transilvaniei.

Proiectul Artist in Church a fost selecționat drept câștigător în ultima sesiune de finanțări AFCN la secțiunea muzică. Satele participante sunt Florești și Mălâncrav din comuna Laslea, Alma Vii din comuna Moșna (județul Sibiu), precum și Viscri din comuna Bunești din județul Brașov, iar faptul că sunt plasate în zone foarte retrase nu este întâmplător. Proiectul vizează accesibilizarea artei muzicale în special în zone care au un număr foarte redus de evenimente.
Rezidența artistică Artist in Church a început pe 8 iulie, și se va întinde pe o perioadă ce depășește 2 luni. Aceasta are loc în satul Florești, într-o casă administrată de către Experience Transylvania, rețeaua de case de oaspeți ce face parte din fundația MET și este dedicată turismului autentic, sustenabil și cultural din Transilvania. Printre partenerii proiectului se numără Fundația Biserici Fortificate și festivalul de arte contemporane ICon Arts ce are loc în fiecare vară în această zonă din Transilvania.

Artist in Church are în centru realizarea unui material muzical original inspirat din motive locale ce urmărește să răspundă nevoii de actualizare și modernizare a ritului și să construiască o punte între artist și public, între tradițional și modern. Astfel, proiectul propune abordarea creației muzicale într-un strâns contact cu spațiul căreia îi este destinată sau oamenilor căreia îi este dedicată, departe de agitația orașului, conectată la o sursă diferită de creație, la un alt ritm de curgere al timpului, și chiar la simplitatea și frumusețea folclorului local.

Cercetarea și producția muzicală vor fi însoțite de o serie de ateliere de creație dedicate copiilor din Florești și Mălâncrav prin care artiștii urmăresc revitalizarea culturală și educațională în mediul rural, dar și stabilirea un contact real cu comunitatea; acestea vor avea ca finalitate participarea lor în actul artistic din biserica satului de care aparțin. Într-un mediu în care oferta culturală și mai ales cea muzicală este destul de puțin prezentă și lipsită de variatate, scopul acestor ateliere este acela de a stimula creativitatea copiilor și de a le oferi posibilitatea de a se exprima din punct de vedere artistic.

Ultima parte a proiectului Artist in Church înseamnă producția unui concert cu muzica originală creată în Biserica Evanghelică din Florești. Cei doi muzicieni se vor folosi de diferite mijloace de expresie, sunete organice (obținute prin field recording), vocale (solo și cor de copii), instrumentale (vioară, saxofon, flaut, instrumente de suflat tradiționale, instrumente de percuție folosite de copii și instalație de wind chimes) cât și manipularea conținutului acustic folosind amplificarea și procesarea prin efecte electronice, tehnici de looping și claviaturi, având ca scop adițional lărgirea metodologiei și uneltelor de cercetare folosite în muzica contemporană românească.

La sfârșitul lunii august și în luna septembrie, proiectul are programată o serie de 4 concerte în aceste sate, ocazie cu care vom putea asculta muzica aflată acum deja în proces de compoziție; majoritatea concertelor vor avea loc în bisericile evanghelice locale. Muzica live creată de cei doi performeri va fi însotiță de light design, video mapping și proiecții vizuale special concepute pentru a pune în valoare actul artistic și bisericile de patrimoniu în care se desfășoară.

Colecția de noi compoziții va fi prezentată în concert și o parte importantă din ea va fi înregistrată și consemnată digital în mediul online. Proiectul este inovator prin faptul că propune crearea unei noi producții muzicale prin căutarea unei rădăcini comune care să servească ca și liant în dialogul dintre artiști și membrii comunității sătești, găsirea inspirației într-un loc de cult cu o puternică încărcatură spirituală, o biserică de patrimoniu din secolul al XV-lea.

MET crede în parteneriate de lungă durată, iar colaborarea actuală dintre fundația Mihai Eminescu Trust și artiștii A-C Leonte este o continuare firească a unui alt proiect muzical, I Am You care a avut loc anul trecut, tot la Florești.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *