Proiectul „Absenta ca Patrimoniu”, la Sinagoga Medias

In perioada urmatoare la Sinagoga Medias se va desfasura un nou proiect. Este vorba de proiectul TRACES finantat de Comisia Europeana pe perioada 2016-2018, numit „Absenta ca Patrimoniu”.

Sinagoga Medias

“Prin angajarea unui artist contemporan si a unui cercetator in vederea explorarii si utilizarii patrimoniului imobiliar al complexului sinagogal (impreuna cu gradina, baia rituala si casa parohiala), precum si a patrimoniului documentar care consta in arhiva si materialele tiparite religioase si laice, proiectul “Absenta ca Patrimoniu” pune sub semnul intrebarii valoarea patrimoniului unei populatii absente in ochii celor care au ramas in urma ei.

Spatiile si materialele “Mediasului evreiesc”, precum si caracterul multietnic al orasului din perioada dinaintea Celui De-al Doilea Razboi Mondial vor deveni platforma pe care vom dezvolta proiecte de colaborare, impreuna cu comunitatea si scolile locale. Insusi multi-lingvismul transilvanean va fi sondat prin intermediul studierii materialelor de arhiva in limba germana, maghiara, romana si idis. De-a lungul proiectului vom explora chestiunea identitatii si posibilitatea de a avea multiple identitati – romana, maghiara, germana, evreiasca, europeana si transilvaneana”, se mentioneza in descrierea proiectului.

In zilele viitoare voi realiza un interviu cu persoanele care se ocupa de proiect.

Comentarii

16 comentarii

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.