Proiect de peste 1 milion de euro implementat la Medias

Asociatia Phoenix-Speranta a obtinut o finantare de 1.093.193 euro din partea Velux Foundations Danemarca pentru a infiinta, la Medias, un Complex de Servicii de integrare socio-profesionala pentru persoane vulnerabile. Partenerii proiectului sunt Primaria Medias, prin Directia de Asistenta Sociala, si Habitat for Humanity Romania, organizatie ce are misiunea de a eradica locuirea saracacioasa.

Co-finantarea proiectului, in valoare de aprox. 200.000 de euro, este asigurata de Consiliul Local si Primaria Medias, municipalitatea punand la dispozitie o cladire, ce urmeaza a fi reabilitata, si un teren, in vederea constructiei unor locuinte sociale.

solidaritate

FUNDATIILE VELUX cuprind doua organizatii non-profit, VILLUM FONDEN si VELUX FONDEN. Printre ariile finantate prin programele de grant se afla stiintele, mediul inconjurator, domeniul social si cultural, in Danemarca si strainatate. In 2014, cele doua fundatii au acordat finantari comune de cca. 150 de milioane euro pentru proiecte non-profit.

Ambele fundatii au fost infiintate de Villum Kann Rasmussen – fondatorul VELUX si al altor companii din Grupul VKR, a caror misiune este de a aduce lumina naturala, aerul curat si un mediu mai bun in viata de zi cu zi a oamenilor.

Proiectul va fi implementat pe o durata de 30 de luni, intre aprilie 2016 si septembrie 2018. Obiectivul principal este acela de a crea sanse la o viata normala, independenta unor tineri de pana la 25 de ani, expusi excluziunii din cauza vulnerabilitatii cauzate de lipsa scolarizarii, saracie extrema, etnie,  dizabilitate sau familie monoparentala. Proiectul consta in aplicarea unui model de interventie sociala care conjuga eficient asistenta sociala guvernamentala cu experienta inovatoare neguvernamentala, intr-un parteneriat public-privat.

Modelul  de interventie are in vedere urmatoarele activitati-cheie:

  • evaluarea capacitatii de munca si/sau nevoii de instruire,
  • consiliere pe teme circumstantiale,
  • medierea unui loc de munca adecvat (in unitate protejata, in structura de economie sociala sau pe piata deschisa a muncii)
  • instruire pentru viata independenta (pastrarea locului de munca si locuirea autonoma)

Aplicarea modelului presupune realizarea prin reabilitare, respectiv construire, a doua entitati:

  • o structura de economie sociala pe terenul fostei Scoli de aviatie din Medias
  • un bloc de locuinte sociale, cu scop de instruire in vederea atingerii scopului final: viata independenta, cu loc de munca, locuinta si fara ajutor social.

Grupul-tinta este format din 200 de tineri inscrisi baza de date a Directiei de Asistenta Sociala, dintre care, la finalul proiectului, aproximativ jumatate vor putea avea un trai independent.

“Numarul de tineri vulnerabili reintegrati, principalul indicator de performanta a proiectului, releva convingerea noastra ca fiecare om se cuvine sa fie ajutat, in asa fel incat sa-si ia, fie si partial, viata pe propria raspundere; fiecare trebuie stimulat sa-si doreasca sa fie un membru activ in comunitate, avand  dreptul sa primeasca sprijin, dar si obligatia de a oferi ceea ce poate, societatii. Ecuatia individ societate este una a participarii si anume a ambilor termeni.

Asociatia Phoenix Speranta a obtinut finantarea de la Fundatia Velux, care ofera, odata cu banii, un extraordinar exemplu de responsabilitate sociala europeana, indreptata spre zonele in care dezechilibre de tot felul afecteaza marile valori ale umanitatii: democratia, libertatea si chiar cuceririle civilizatiei”, spune Maria Stanescu, manager proiect si director Asociatia Phoenix-Speranta.

 

Comentarii
Posted in

mirceahodarnau

Activez in mass media de peste 25 ani. In 1997 am absolvit BBC Radio School si mai multe cursuri de „radio format”. Ne intalnim pe unde la Radio Ring, miercuri la talk-show-ul „Lentila de Contact”. In anul 2013 am lansat volumul „Mediasul radiofonic 1950-2013” , „Sperante pe cartela” ( 2014) si „Mediesenii rock and roll” (2015). Pentru contact poti folosi adresa de e-mail : hodarnaumircea@gmail.com sau numarul de telefon +40728306806.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.