Prima editie a Festivalului ARTpedia

Scoala Gimnaziala Nr. 7 Medias a organizat in perioada 24 -25 aprilie a.c., prima editie a Festivalului ARTpedia. Festivalul-concurs a avut loc la Sala Traube, fiind initiat ca parte a activitatilor educative extra-scolare in saptamana „Scoala altfel”.

Mai multe detalii a oferit profesorul Dan Moldovan, in materialul de mai jos.

“Festivalul ARTpedia este dedicat elevilor din scolile gimnaziale din Medias si zona si s-a desfasurat pe sase sectiuni, vizand mai multe arte:

  • I. Muzica populara-interpretare vocala;
  • I. Dans popular;
  • III. Muzica usoara-interpretare vocala;
  • IV. Dans modern;
  • V. Teatru; VI. Arte plastice.

Initiator este Scoala Gimnaziala Nr.7, Medias avand ca parteneri Primaria Medias prin Directia Municipala de Cultura, Inspectoratul Scolar Judetean Sibiu, Uniunea Artistilor Plastici Medias.

Spectacolul s-a desfasurata in trei sesiuni. Prima sesiune: marti dimineata, Muzica populara-interpretare vocala si dans popular. A doua sesiune: marti dupa-masa: Muzica usoara-interpretare vocala, dans modern.  Iar sesiunea de miercuri dimineata a fost destinata spectacolului teatral. Pentru sectiunea arta plastica, jurizarea a avut loc inaintea desfasurarii festivalului, expozitia cu desenele castigatoare fiind afisata pe holurile Salii Traube. Jurizarea si inmanarea premiilor a avut loc dupa fiecare sesiune.

Tema primei editii a fost multiculturalitatea. Ce este cultura? Dictionarul spune: Ansamblu de activitati si modele de comportament proprii unui grup social dat, transmisibile prin educatie.

Traim intr-o lume ce provine din diverse medii culturale, fapt ce ne indeamna sa percepem educatia ca pe o punte de convietuire armonioasa, in unitate care sa dainuie prin ani. Chiar daca se aniverseaza centenarul unirii, amintirea de obarsia neamului romanesc, a trainiciei peste timpurile calde si reci, a frumusetii portului national, a cintecului si a jocului, vin sa inchege lungul drum al acestor locuri pentru ca nimeni, niciodata nu-si uita  glasul neamului, glasul izvoarelor si al codrilor, al iubirii si al geniului.

Am avut onoarea de a avea un juriu de exceptie pentru fiecare sesiune in parte. Dorim sa le multumim:

  • Dnei Elena Deac, profesor de limba si literatura romana la Liceul Teoretic Timotei Cipariu Dumbraveni, in calitate de presedinte al Asociatiei Culturale Astra Timotei Cipariu Dumbraveni este un promotor al obiceiurilor si traditiilor din zona etnografica Tarnava Mare.
  • Gheorghe Neagu, instructor si coregraf al Ansamblului de dansuri populare Purtata Medias.
  • Aurelian Suciu, profesor de muzica la Liceul Tehnologic Nicolae Teclu Copsa Mica, interpret de muzica populara, laureat a mai multor festivaluri nationale de folclor, colaborator al Radioteleviziunii romane si al Ansamblului Jidvei Romania.
  • Dnei Adina Negrea, antrenor dans sportiv la Clubul Magic of the dance, arbitru al Federatiei Romane de dans sportiv.
  • Viorel Borza, profesor la Scoala Gimnaziala Ciresarii, licentiat al Academiei de muzica Gheorghe Dima din Cluj-Napoca.
  • Raphael Toth, cantaret voce si pian, absolvent al Scolii de muzica Sighisoara.
  • Dnei Wenzel-Gazdag Erzsébet, absolventa a Facultatii de Teatru si Televiziune din cadrul Universitatii Babes-Bolyai Cluj,  actor liber profesionist, manager de proiecte culturale si artistice, membru fondator si presedinte a Asociatiei S’artR – vient de l’ame, 
  • Pompiliu David, profesor de limba si literatura romana la Scoala Gimnaziala Ioan Moraru Dirlos- Structura Curciu, actor al Teatrului Popular Medias in perioada 1985-1992.
  • Mihai Soneriu, profesor de arta actorului la Clubul Copiilor Sighisoara, regizor, absolvent al Universitatii de arte, Tg. Mures, specialitatea regie, masterand al Universitatii Lucian Blaga, Sibiu, specialitatea teatrologie.
  • Dan Zaharia, profesor de educatie plastica la Scolile Gimnaziale M. Eminescu si H. Oberth, artist plastic si membru al Uniunii Artistilor Plastici.
  • Vasile Popescu, artist plastic, presedintele Uniunii Artistilor Plastici, filiala Medias

Dlui. Mihai Zgondoiu, artist plastic in domeniile: desen, pictura, arta urbana, a studiat la Universitatea de Vest, Timisoara, Facultatea de arta, departamentul de grafica, fiind masterand al aceleiasi facultati cu doctoratul in arta, obtinut la Universitatea  Nationala de arta, Bucuresti.

Nu am fi putut realiza acest proiect minunat, fara sprijinul sponsorilor editiei: Generali Asigurari, Konsta Spendid Medias si Asociatia de parinti a Scolii Gimnaziale Nr.7, Medias.”

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *