Placa comemorativa pentru poetul George Popa

Directia Municipala pentru Cultura Medias va invita sa luati parte la festivitatea de dezvelire a unei placi comemorative dedicata poetului mediesean GEORGE POPA, care va avea loc in data de  29 octombrie 2013, ora 11.00  la casa in care poetul s-a nascut, din str.Anton Pann nr.51.

Consiliul Local Medias prin Directia Municipala pentru Cultura, Sport, Turism si Tineret onoreaza prin aceasta actiune pe unul din cei mai reprezentativi poeti ai Mediasului, GEORGE POPA, incununand astfel munca sustinuta a acestuia pe meterezele culturii.

george popa

 Nascut in Medias  in anul 1912, poetul mediesean a fost invatator si profesor de limba romana si muzica in cateva sate de pe Tarnave, iar intre anii 1954 – 1958, George Popa a indeplinit nobila misiune de director al Bibliotecii Raionale (actuala Biblioteca „Stephan Ludwig Roth „din Medias).  In peisajul cultural transilvanean din perioada interbelica, activitatea literara a lui George Popa se inscrie in raza actiunii de revitalizare si innoire, deschisa scrisului tanar de revistele “Gind romanesc”, “Abecedar” si “Pagini literare”

Unul din meritele cele mai importante ale lui George Popa este acela de a fi  infiintat revista literara „Lanuri ” care a aparut sase ani fara intrerupere, intre anii 1933-1939. A fost o publicatie de inalta tinuta artistica, in care au publicat scriitori importanti ai timpului: Tudor Arghezi, Victor Papilian, Radu Stanca, Aron Cotrus si multi altii. Poetul este secondat in intreprinderea sa de cativa scriitori entuziasti, fapt ce a provocat ecouri favorabile in presa, bucurandu-se de aprecierea lui Pompiliu Constantinescu sau a lui L. Blaga (ultimul patronand in 1940 un concurs la care lui George Popa i se acorda un premiu pentru poezia sa despre Horea). Cu privire la primul sau volum, “Plecarea spre legenda” (1936), Pompiliu Constantinescu a relevat ca „afirma un talent de o prospetime, de o fluiditate si o evolutie atat de moderna a expresiei, cum de putine ori ne-a obisnuit tanara poezie ardeleana, in general prea locala”.

In anul 1944 era redactor al gazetei „Mediasul nou”, apoi secretar de redactie la „Ecoul Tarnavelor” (1945), iar  in 1946, devine reprezentant al Directiei Generale a Teatrelor si Operelor din Transilvania – membru al Asociatiei Scriitorilor Romani din Ardeal, colaboreaza la „Pamantul”, „Front literar”, „Natiunea”, „Eu si Europa”, „Ecoul”, „Familia”, „Buna Vestire”, „Jar si slova”, „Stol”, „Tribuna”, „Convorbiri literare”, „Curentul magazin”, „Mesterul Manole”, „Curtile dorului”, „Universul literar”, la caietele de poezie „Zarathustra”, „Sfarma-Piatra”, „Vremea”, „Claviaturi”, „Revista Fundatiilor Regale” si „Transilvania”.

Volumele de versuri: „Plecarea spre legenda ” (Editura Lanuri, 1936), „Mahniri langa leagan ” (Editura Minerva, Bucuresti, 1972), precum si studiile de istorie si critica literara „Literatura ardeleana de azi ” (Editura Lanuri, 1939) si „Poetul Ion Moldoveanu si destinul sau linosian ” (Editura Gazeta ilustrata, Sibiu, 1942), dau masura unui talent remarcabil, mai ales ca in vremurile respective, conditiile de a face literatura erau extrem de dificile.

Comentarii
Posted in

mirceahodarnau

Activez in mass media de peste 25 ani. In 1997 am absolvit BBC Radio School si mai multe cursuri de „radio format”. Ne vedem saptamanal la Interviurile Medias News Blog. In anul 2013 am lansat volumul „Mediasul radiofonic 1950-2013” , „Sperante pe cartela” ( 2014) si „Mediesenii rock and roll” (2015). Pentru contact poti folosi adresa de e-mail : hodarnaumircea@gmail.com sau numarul de telefon +40749331750.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.