Petiție – Vrem vacanța de iarna din februarie înapoi!

Asociația Transportatorilor pe Cablu  solicită Ministerului Educației și Cercetării ca în programa școlară 2022-2023 să reintroducă o vacanță de 2 săptămâni, împărțită pe regiuni, în perioada 1 februarie -15 martie. Majoritatea țărilor din Europa (Elveția/ Germania/ Austria/ Franța/ Italia/ Polonia/ Slovacia/ Spania) au vacanța de iarnă. România a avut și ea această vacanță, până acum doi ani, când a fost scoasă din calendarul școlar.

Link spre petiție: – https://www.petitieonline.com/vrem_vacanta_i_luna_februarie_2023_pentru_copii

Autoritățile germane au numit vacanța de la final de februarie Sportferien, adică vacanța pentru sport. „Trăim cu impresia că în România nimeni nu înțelege că sportul înseamnă, în primul rând, sănătate. Generațiile viitoare vor avea o stare de sănătate tot mai precară, dacă nu înțelegem o dată că sportul este o parte vitală din dezvoltarea copiilor și tinerilor. Este dovedit medical că activitățile în aer liber și, în mod special, la munte cresc imunitatea copiilor. În acest context pandemic, în care copiii și-au petrecut majoritatea timpului în ultimii doi ani, în fața ecranelor, cu ore online, ar trebui să înțelegem importanța unei vacanțe cu activități în aer liber, ca să nu mai vorbim despre multitudinea de beneficii care rezultă din participarea copiilor în tabere: socializare, mișcare, dezvoltarea caracterului independent, dobândirea de cunoștințe asupra naturii, muntelui și putem continua cu exemplele”, spune Iancu Șerbănescu, președintele Asociației Transportatorilor pe Cablu din România (ATCR).

Efectele negative ale lipsei vacanței de iarnă au, bineînțeles, un impact devastator asupra turismului de iarnă. Această decizie pe termen lung va duce la o situație financiară extrem de delicată, atât pentru proprietarii sau investitorii în resorturi de schi, cât și pentru serviciile aferente, cazare, restaurante, mici afaceri construite pentru sezonul de iarnă, care însumează un număr foarte mare de locuri de muncă, ce vor fi în pericol de dispariție. Iar asta în condițiile în care România tocmai ce a anunțat că își dorește să organizeze o Olimpiadă de iarnă? Ne întrebăm cum și unde, dacă planul autorităților este să îngroape stațiunile de ski din România.

Aceste efecte se vor reflecta prin turiștii care aglomerează pârtiile la sfârșit de săptămână, nerecomandat cu atât mai mult în actualele condiții de pandemie. Aglomerații de trafic pe drumurile care duc în stațiunile montane, prețuri mari la transport pe cablu la sfârșit de săptămână, dar venituri mai mici pe un an calendaristic și, implicit, bani mai puțini la buget, prețuri mari la cazări, temporizarea sau stoparea a noi investiții private în turismul montan, dispariția unei profesii (monitorii de schi), care nu va putea avea o activitate coerentă din 10-16 zile/an.

Asociația Transportatorilor pe Cablu își exprimă profundă nemulțumire față de deciziile aberante luate de către Ministerul Educației, care nu a ținut deloc cont de dificultățile în care va fi pusă întreaga industrie a sporturilor de iarnă. „Este inexplicabilă această decizie. Sectorul nostru de activitate este, oricum, unul extrem de dificil și de costisitor. Avem ierni cu tot mai puține zile de ninsoare, toți proprietarii de resorturi de ski fac investiții majore în producerea zăpezii artificiale” spune Iancu Șerbănescu, președintele Asociației Transportatorilor pe Cablu din România.

Ca în majoritatea altor situații decizionale, autoritățile centrale nu trebuiau să facă altceva decât să implementeze măsurile de bune practici luate în țări. Prin urmare, solicităm Ministerului Educației și Cercetării ca în programa școlară 2022-2023 să reintroducă o vacanță de 2 saptamani, împărțită pe regiuni, în perioada 1 februarie -15 martie.

De asemenea, invităm Ministerului Turismului și Antreprenoriatului să se implice activ în aceasta problemă, primordială pentru turismul montan din România.

Arena Platoș Păltiniș, ca membru al Asociației Transportatorilor pe Cablu din România se alătură celor peste 60 de resorturi de schi din România în acest protest. Sâmbătă, la ora 12, în susținerea acestui protest, instalațiile pe cablu din resortul din Păltiniș au fost oprite timp de un minut. „Eliminarea vacanței de iarnă a fost o grea lovitură pentru noi, ca și pentru toate celelalte resorturi de ski din țară. Copiii sunt privați de o activitate sportivă ce îi aduce în aer curat, de munte, industria turistică este pusă pe butuci, perspectivele devin din ce în ce mai sumbre. E momentul să ne preocupăm mai mult de soarta turismului de iarnă și să cerem măsuri concrete în acest domeniu”, spune Martin Freinademetz din partea Arena Platoș Păltiniș.

Peste 60 de domenii schiabile din România fac parte din Asociația Transportatorilor pe Cablu din România. Domeniile însumează peste 700 de hectare de pârtii de schi, dispersate pe 51% din judetele din Romania.2 milioane de schiori au beneficiat de serviciile pârtiilor ce fac parte din ATCR în sezonul 2020-2021.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *