Obiceiuri care îmbunătățesc funcția cognitivă

Creierul uman este unul dintre cele mai importante organe, așadar este important să avem grijă de el cât de bine putem. Mai mult de atât, este important să ne amintim că acest organ este în stare de alertă în mod constant, chiar și în timpul somnului.

Având în vedere efortul considerabil pe care îl folosește, este necesară susținerea lui. Din fericire, știința este de partea noastră și ne oferă indicii despre ce putem face pentru a ne proteja creierul.

Mișcare

Activitatea fizică este legată de sănătatea creierului dar și de funcțiile cognitive. Cercetătorii au dovedit în studiile lor că persoanele care au un stil de viață activ au o capacitate de concentrare mai mare. De asemenea, spotul este benefic și când vine vorba de creșterea nivelului creierului. Nu în ultimul rând, prin mișcare se reduce riscul bolilor mintale.

Conform unui studiu realizat de către revista Neurology putem afla că persoanele în vârstă care fac mișcare în mod regulat sunt cu 10 ani mai tinere din punct de vedere al funcției lor cognitive.

De asemenea, se crede că exercițiile ajută la generarea de noi neuroni. Drept urmare, ar fi indicat ca fiecare persoană să urmeze o rutină de exerciții înainte de a ajunge la vârsta a doua.

Activitate mentală

Practicarea de jocuri care ne pun mintea la încercare este un obicei important care te ajută să îți îmbunătățești funcția cognitivă. Nu este important cât de des le practici, din moment ce încerci să te concentrezi intens asupra acelei activități timp de câteva minute.

Persoanele care joacă șah foarte bine petrec destul de mult timp citind cărți despre strategie și diverse teorii. Ele studiază foarte bine jocul pentru a înțelege când este momentul potrivit pentru o a face o mutare.

De asemenea, când joci blackjack online de pe telefonul tău, participi la o activitate care te face să te concentrezi asupra jocului. Funcția cognitivă este în priză și caută momentul potrivit pentru a-i arăta adversarului că tu ești jucătorul mai bun. Această activitate te învață și arta disciplinei și îți îmbunătățește concentrarea.

Dietă echilibrată

La fel ca în cazul aspectului fizic, mâncarea consumată are un efect și asupra creierului. Nimeni nu spune că dulciurile și o felie de prăjitură din când în când pot să facă rău. Totuși, o dietă echilibrată are un rol important în menținerea sănătății mentale.

Așa cum a fost menționat anterior, creierul consumă multă energie. Nivelul de glucoză consumat de către creier este mult mai mare față de restul corpului.

O dietă pe bază de mâncare procesată produce o senzație falsă de energie care durează în general câteva ore. După aceea, chiar și creierul se simte extenuat. Însă mâncarea naturală ridică încet nivelul de energie, lucru care este pozitiv și pentru creier.

Somnul

Creierul este într-o stare alertă indiferent că este zi sau noapte. Cu toate acestea, până și acest organ are nevoie de somn.

Creierul uman consolidează amintiri și elimină conexiunile care nu sunt necesare. Chiar și o noapte fără somn are un efect negativ asupra creierului. Lipsa de somn a fost asociată cu inabilitatea de concentrare, lipsa creativității și a capacității de învățare.

Cu cât creierul este mai privat de somn pe o perioadă mai lungă de timp, cu atât devine mai neplăcut și are o nevoie mai mare de timp pentru a-și reveni. În concluzie, cele șapte ore de somn pe noapte nu ar trebui să fie niciodată trecute cu vederea.

Curiozitate și creativitate

Unele studii susțin faptul că persoanele care au la un moment dat legătură cu activitățile practice vor deveni inovatoare și foarte creative. Mai mult de atât, ar putea chiar începe o afacere la un moment dat.

Arta și formele sale de exprimare sunt un mod inedit de dezvoltare a funcției cognitive, iar acest tip de activități se potrivește la orice vârstă.

Studiul muzicii este o altă metodă excelentă de dezvoltare a funcției creierului. Mai mult de atât, practicarea unui instrument muzical crește nivelul de comunicare între diferite zone ale creierului.

Un alt mod de a-ți păstra abilitatea de memorare este citirea cărților sau scrisul.

În concluzie, cu cât poți să practici mai multe dintre aceste activități, cu atât este mai bine pentru creierul tău. Chiar dacă nu ai suficient timp la dispoziție în fiecare zi pentru a le practica, nu este o problemă. Mai important de atât este să găsești un echilibru și să integrezi câteva în programul tău.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *