O strana de 481 de ani a fost restaurata si adusa la Medias

O strana veche de 481 de ani a fost restaurata si se poate vedea la Biserica Evanghelica Sfanta Margareta din Medias. Strana din 1537 din biserica protestanta din Dupus a fost realizat de dulgherul sighisorean Johannes Reychmut. Aceasta strana a fost restaurata in anii 2010 – 2018 la HAWK Universitatea de Stiinte Aplicate si Arte din Holzminden/Gottingem, Germania. Restaurarea a fost documentata intr-o expozitie intineranta, care momentan se afla la Medias.

Detalii despre strana si lucrarile de restaurare poti afla din materialul de mai jos, realizat de preotul Gerhard Servatius-Depner.

Dupa ani indelungi cu multa straduinta in vederea restaurarii celor doua strane din Dupus, faurite in anul 1537 de catre mesterul sighisorean Johannes Reychmuth, acestea stralucesc intr-o noua vitalitate! In urma sfatuirii intre reprezentantii facultatii HAWK din Hildesheim si cei ai parohiei evanghelice din Medias s-a hotarat de a se pozitiona aceste strane in corul bisericii Sfanta Margareta. In data de 4 noiembrie 2018 acest mobilier sacral de mare valoare a fost sfiintit cu mare fast la noua si vrednica sa locatie.

Povestea incepe cel tarziu in anul 2006. In timpul unei vizite de studiu a Facultatii de Stiinte si Arte Aplicate (HAWK) din Hildesheim impreuna cu restauratorul Dr. Ralf Buchholz, expertii din Germania au descoperit stranele din Dupus depozitate de cativa in biserica din Cristian langa Sibiu. Acolo fusesera duse in urma cu cativa ani, penru a fi scoase dintr-o situatie catastrofala, biserica evanghelica din Dupus fiind nefolosita si foarte umeda. Stranele au suferit enorm sub influenta umiditatii, multe parti fiind deteriorate ireversibil. Ciuperca, mucegaiul si cariile au activat puternic asupra lemnului. Se poate spune ca a fost vorba atunci de o salvare in ultima clipa! Reprezentantii Consistoriului Superior din Romania si ai Consistoriului Districtual din Medias au convenit impreuna cu HAWK de a incredinta stranele spre restaurarea lor vreme de cativa ani. Acestea, demontate fiind bucata cu bucata, au fost atunci transportate in anul 2010 cu mare grija la Hildesheim.

O sumedenie de studenti si experti au inceput atunci „aventura“ salvarii unui obiect care se afla la limita posibilitatilor de restaurare in lemn. S-au folosit cele mai moderne metode stiintifice si mestesugaresti pentru a pune efectiv pe picioare aceasta opera a mesterului sighisorean Reychmut. De la inceput acest proiect a fost condus de restauratorul Dr. Ralf Buchholz si de d-na profesoara Dr. Gerdi Maierbacher-Legl, deasemenea de studentele de atunci Susanne Karius si Christine Fiedler.

Deja in toamna anului 2011 HAWK a intrebat la Medias, unde s-ar putea pozitiona stranele atunci cand vor fi restaurate gata. Prezbiteriul comunitatii evanghelice din Medias a hotarat in scurt timp ca va oferi loc in corul bisericii Sfanta Margareta, in apropierea altarului, dar si a altarului din Dupus, adus in aceasta biserica deja in anul 1999. Acum 2 ani s-a mai verificat inca o data locul de expunere iar in toamna anului 2017 s-a anuntat ca stranele vor fi aduse in toamna 2018.

Peste 7 ani de zile au durat deci lucrarile de restaurare foarte detaliate si minutioase la aceste strane. La sfarsitul lunii iulie 2018 s-a putut prezenta acest succes publicului larg in cadrul unei expozitii dezvoltate cu aceasta ocazie de HAWK, inainte de a pregati transportul stranelor inspre noua casa, respectiv Medias.

O casa noua dupa aproape o jumatate de mileniu

In biserica evanghelica Sfanta Margareta din Medias stranele din Dupus au putut deci gasi o noua casa. Este un loc de cinste, aflandu-se in corul bisericii, langa altarul din anul 1480. Pentru a pregati locul acestui “nou” obiect de inventar, a mai fost nevoie si de a muta mai multe covoare vechi anatoliene, care au impodobit pana acum cateva saptamani peretii bisericii. Experta in obiecte de arta, Dr. Agnes Ziegler de la Biserica Neagra din Brasov, specialista nu doar in domeniul covoarelor, a fost chemata la Medias pentru ca impreuna cu d-na restauratoare Kinga Prezsmer sa pregateasca locul menit stranelor din Dupus. D-nele restauratoare au lucrat foarte profesionist, mutand covoarele care au ramas expuse in locuri propice, iar cele despre care s-a hotarat a nu mai fi expuse au fost depozitate conform regulilor de pastrare a acestor textile valoroase.

Transportul stranelor a ajuns in Medias in data de 22 octombrie, dupa care studentii si cei doi profesori numiti mai sus au inceput remontarea lor cu mare grija in biserica Sfanta Margareta. Duminica, in data de 4 noiembrie 2018 toti cei veniti din departare si apropiere la slujba festiva de sfiintire a stranelor din Dupus impreuna cu multi oaspeti de vaza din diferite orase si de la diferite institutii si facultati au putut admira aceasta minunata opera de arta transilvaneana.

Slujba a fost celebrata de preoti evanghelici medieseni impreuna cu preotul paroh Gerhard Servatius-Depner, d-na preot Hildegard Servatius-Depner si d-na preot Bettina Kenst, predica si sfiintirea fiind oficiate de excelenta sa, episcopul Bisericii Evanghelice din Romania Reinhart Guib, bucurandu-se, ca fost preot paroh al Mediasului, de acest mare eveniment. Soarele diminetii a stralucit duminica direct pe stranele restaurate, aducand si mai bine in evidenta frumusetea acestui mobilier. La festivitate si-au mai adus aportul in mod muzical atat corul mixt al comunitatii, cat si d-na organista Edith Toth impreuna cu preotul Gerhard Servatius-Depner cu un moment foarte personal la vioara si orga.

In cadrul slujbei cu Sfanta Impartasanie, moment in care fiecare a putut pasi pe langa stranele restaurate, s-au adus frumoase multumiri pentru munca studentilor de la HAWK, toti cei de fata fiind numiti cu numele si primind in dar o carte despre obiecte de arta si cult din Transilvania.

Toti cei interesati de arta si frumos sunt asteptati si invitati cu drag de a vizita expozitia despre salvarea si restaurarea stranelor din Dupus, care se afla pentru mai multe saptamani in biserica Sfanta Margareta. Expozitia a fost elaborata de HAWK si redactata in limbile germana si romana, fapt pentru care multumim inca o data. Exponatele si afisele pot fi vizitate in aceasta iarna pana cand vor fi duse si expuse in primavara 2019 la Centrul Cultural „Friedrich Teutsch“ din Sibiu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *