Muzeul Turn Medias – un proiect de regenerare culturala semnat de catre Primaria Medias-Teracota Medias si Asociatia Imbold


Duminica 3 iunie a.c., ora 10:00, se deschid portile Turnul Pietrarilor (1507) pentru o expozitie permanenta de cahle pictate, manufacturate chiar in Medias la ultima fabrica de sobe manuale din Romania.

Muzeul Turn Medias este o initiativa a primariei Medias in colaborare cu fabrica de Teracota si Asociatia Imbold de a deschide turnurile cetatii medievale si de a le converti in spatii culturale active. Initiativa incearca sa atraga atentia asupra potentialului turistic imens pe care il are centrul istoric al Mediasului.

Vechiul turn, restaurat recent, functiona ca poarta nordica a cetatii si ca spatiu de lucru pentru breasla pietrarilor. Din iunie el va gazdui o selectie din arhiva de cahle transilvanene a fabricii si replici dupa colectia Muzeului Astra din Sibiu, atat modele autentice cat si reintepretari semnate de sculptorita Iulia Costescu.

O parte dintre lucrari au mai fost expuse doar in Bucuresti in cadrul Noptii Albe a Galeriilor, la Acuarela, in Cetatea Alba Iulia de Ziua Nationala si la Castelul Cantacuzino din Busteni.

“Cetatea Medias si Fabrica de Teracota sunt doua dintre simbolurile importante ale orasului Medias. De doi ani ne gandim cum sa le activam cultural pentru a genera interes si a construi in Medias un punct de vizitare relevant pe culoarul turistic Sighisoara – Sibiu” a declarat Alexu Toader, project manager Asociatia Imbold.

Din 1906, la Teracota Medias fiecare cahla este presata, finisata, glazurata și pictata manual.

La fabrica de sobe pictate din Mediass s-a transmis de la o generație la alta procedeul tehnologic de manufacturare a cahlelor de pamant ars, pastrandu-se vie traditia breslelor transilvanene de mestesugari.

Fabrica de teracota din Medias produce manual in mod curent peste 300 de modele de cahle pentru sobe de teracota, care pot fi simple sau ornamentale cu modele geometrice si decorative, glazurate multicolor ssi pictate manual înainte sau dupa ardere cu glazuri termorezistente.

Teracota Medias lucreaza constant cu restauratori, organizatii si investitori in patrimonial cultural, cum sunt: Muzeul Astra Sibiu, Fundatia Mihai Eminescu Trust, casele restaurate din Viscri, conacul Apafi, Malancrav, conacul Banffy, Fundatia Michael Schmidt s.a.

“Teracota Medias sustine de la preluarea ei din 2016 identitatea culturala a orasului si pozitionarea lui ca un centrul turistic relevant pentru Transilvania. Mediasul si-a pierdut in ultimii 20 de ani mare parte din industrie si trebuie sa se recalibreze in ton cu linia data de Sibiu, Sighisoara si Brasov orase in care turismul reprezinta un motor important” a precizat, George Radu, director Teracota.

Dupa restaurare am considerat ca e momentul sa redam cetatenilor acestui oras posibilitatea de a vizita turnurile si de a se bucura de anumite expozitii si evenimente care se vor desfasura in aceste locatii incarcate de istorie” ne spune si domnul Gheorghe Roman primarul orasului Medias.

Asociatia Culturala Imbold este o organizatie non-guvernamentala care are ca scop promovarea industriilor creative si a patrimoniului material si imaterial din Romania. Imbold este totodata un generator de arta si proiecte culturale care isi propune ca, prin evenimente cu vizibilitate ridicata, sa aduca in lumina artistii romani contemporani, mesteri uitati si manufacturi cu importanta pentru patrimoniul cultural national.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *