Muzeul ASTRA: Workshop de restaurare icoane pe sticla

In perioada 15-26 iunie a.c., Complexul National Muzeal ASTRA, prin Centrul ASTRA pentru Patrimoniu, Departamentul de Conservare-Restaurare (Padurea Dumbrava, nr. 16-20, Poarta 3), Muzeul in aer liber Dumbrava Sibiului organizeaza a II-a editie a Workshopului de restaurare icoane pe sticla. Detinator al unei colectii impresionante de icoane pe sticla, Muzeul ASTRA a pregatit, de-a lungul anilor, generatii intregi de studenti din cadrul Universitatii „Lucian Blaga” Sibiu, Specializarea Conservare-Restaurare. Alaturi de specialistii muzeului–gazda vor fi prezenti la eveniment specialisti si studenti din Anglia, Republica Moldova, Macedonia si Romania (Hunedoara, Bucuresti, Covasna, Dolj, Brasov, Arges).

workshop restaurare icoane

Acest workshop reprezinta o incununare a primei editii, eveniment care a dus la restaurarea a 10 icoane pe sticla din Colectia Complexului National Muzeal ASTRA. In editia din luna iunie a acestui an se vor restaura cinci icoane pe sticla: Sfantul Ioan Scararul, nr. inv. 1252 OC, datata 1881, semnata de Pavel Zugrav sau Zamfir din Laz, provenienta Deal, comuna Calnic, judetul Alba, dimensiuni 44×34 cm; Sfintii Vasile, Grigorie si Ioan, nr. inv. 1254 OC, datata 1899, probabil Pavel Zamfir din Laz, provenienta Calnic, judetul Alba, dimensiuni 50×44 cm; Nasterea lui Iisus, nr. inv. 1372 OC, a doua jumatate a secolului al XIX-lea, Maierii Albei Iulia, zugrav din familia Poienaru – probabil Petru Prodan, cca 1850-1886, dimensiuni 50×46 cm; Maica Domnului Indurerata, nr. inv. 1683 OC, a doua jumatate a secolului al XIX-lea, atribuita zugravului Ioan Pop din Fagaras, dimensiuni 42,3×37,5 cm; Maica Domnului Indurerata, nr. inv. 1603 OC, mijlocul secolului al XIX-lea, atribuita zugravului Nicolae Catavei, dimensiuni 48,7×42,2 cm.

Alegerea acestor icoane a fost determinata de starea de conservare precara, problemele semnalate fiind prezente atat la nivelul suportului, cat si la nivelul peliculei de culoare. Dintre degradarile intalnite amintim: murdaria superficiala, aderenta si ancrasata, desprinderi si pierderi ale peliculei de culoare, fenomen de pulverulenta, uzura functionala, suport spart in doua fragmente, fragilizarea lemnului (capac si rama), pierderi de material lemnos, fisuri si crapaturi, interventii anterioare (cuie metalice neconstitutive, hartie interpusa intre capac si pelicula de culoare) etc. In cadrul Workshopului de restaurare icoane pe sticla, piesele vor fi analizate din punct de vedere al starii de conservare, se va realiza documentatia fotografica, se vor face investigatii fizice, chimice, biologice si se va intocmi documentatia de restaurare.

Numarul mare al participantilor la workshop se datoreaza legaturilor culturale care s-au format intre Muzeul ASTRA si institutiile de cultura din tara si strainatate. Acest lucru este benefic atat pentru specialisti, care pot schimba pareri avizate in domeniul conservarii si restaurarii patrimoniului, mergand pe o linie comuna, cat si pentru studentii in formare. La finalul workshopului va avea loc o Masa rotunda, in cadrul careia se va sintetiza activitatea profesionala desfasurata in timpul celor zece zile dedicate acestei actiuni culturale. Intreaga activitate va fi inregistrata pe suport digital, ca o continuare a filmului documentar stiintific realizat in cadrul primei editii. Se va publica si un catalog de specialitate in format electronic, iar acesta va surprinde aspecte din timpul procesului de restaurare.

Comentarii
Posted in

mirceahodarnau

Activez in mass media de peste 25 ani. In 1997 am absolvit BBC Radio School si mai multe cursuri de „radio format”. Ne intalnim pe unde la Radio Ring, miercuri la talk-show-ul „Lentila de Contact”, iar in week-end te astept sambata la „Ring Hit” si duminica la „Hot and Fresh”. In anul 2013 am lansat volumul „Mediasul radiofonic 1950-2013” , „Sperante pe cartela” ( 2014) si „Mediesenii rock and roll” (2015).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.