Laika şi Văzuduhul – Spectacol-lectură cu muzică originală live și proiecții video

Casa Schuller din Mediaş o să fie gazda unui spectacol-lectură cu muzică originală live și proiecții video, al cărui protagonist este renumitul actor Vlad Ivanov. Spectacolul este programat in data de 11 iunie a.c., de la ora 20.00. Intrare liberă.

 

Laika şi Văzduhul

Durată: 90 minute

VLAD IVANOV – actor

Alin Zăbrăuțeanu – compoziție, electronice
Radu Rădescu – concept, scenariu original, visuals, light design

În anul 2022 se împlinesc 65 de ani de la primul zbor pe orbita Pământului a unui satelit artificial (Sputnik 1), dar și a unei ființe vii, cățelușa Laika, la bordul lui Sputnik 2. Ambele misiuni spațiale au fost opera unei minți geniale, creatorul întregului program spațial sovietic, inginerul Serghei Koroliov. Numele și realizările sale, precum și adevăratul destin al Laikăi nu au fost cunoscute lumii întregi decât mult mai târziu, știută fiind politica URSS de apărare cu orice preț a secretelor militare și nu numai, în plin Război Rece.

Scenariul spectacolului-lectură este construit pe modelul monodramei alternative, în care se împletesc vocile celor doi eroi ai povestirii, inginerul Koroliov și cățelușa Laika. Treptat, în narațiune își fac loc relatări ale unor fapte, întâmplări și senzații trăite, introspecții, confesiuni și meditații din universul intim al celor două personaje, care oferă componentelor muzicale și vizuale sursele de inspirație, în cele mai cunoscute sau mai puțin cunoscute repere din odiseea spațială sovietică.

Astfel, protagoniștii spectacolului își povestesc, pe rând, viața la persoana întâi, punând alături, nu neapărat într-o ordine cronologică, amintiri, impresii, dialoguri și frânturi de realitate sau de autoficțiune, toate acestea fiind însoțite de muzică originală live și proiecții video de arhivă, care potențează momentele esențiale străbătute pe parcurs de cele două personaje.

Prin cuvânt, muzică și imagine, se construiesc pas cu pas semnificațiile emoționale și reflexiile mediatice ale unor destine, uman și non-uman, privite printr-un melanj între subiectivitate și detașare.

Spectacolul vorbește astfel despre condiția eroului de orice natură din perspectiva relației dintre libertate și constrângere într-un regim totalitar, dar mai ales despre combustia internă a unor ființe extrem de diferite, dar care au în comun atitudinea – voluntară sau involuntară – față de resorturile implacabile ale istoriei.

Spectacolul este organizat cu sprijinul financiar al Departamentului pentru Relații Interetnice din cadrul Secretariatului General al Guvernului României, prin Forumul Democrat al Germanilor din România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *