Istoria muzicala medieseana: Formatia Mediensis

Istoria muzicala medieseana continua azi cu formatia „Mediensis“. Formatia a fost infiintata in cadrul Scolii Profesionale de Ucenici aflata sub tutela intreprinderii “Vitrometan”. Ioan Simon impreuna cu cativa cativa colegi la finalul anilor `60 au inceput repetitiile sub numele de „Mediensis“, nume care dupa zeci de ani avea sa fie preluat de catre institutia la care invatau.

Formatia Mediensis 1969

Nucleu de baza al formatiei era format din: Ioan Simon (chitara solo), Bisiok Nikolaus (bas), Viorel Deac (chitara armonie) si Veza Nicolae (baterie). Repertoriul trupei era format din hiturile internationale ale momentului si cateva piese romanesti pe care baietii le cantau la serile de dans sau in cadrul spectacolelor organizate de catre sindicalistii de la Vitometan si Geamuri.

Mediensis

Formatia a fost invitata sa cante la deschiderea Clubului Tineretului din Medias, care avea sa devina centrul de intalnire al formatiilor mediesene. Fiind foarte bine primiti de public, cei de la „Mediensis“ au fost cooptati si de catre Teatrul Popular de amatori Medias pentru cateva spectacole de varietati regizate de doamna Silvia Ponciu. Colaborarea le-a adus foarte multe spectacole si tinute speciale pentru concert, precum si o colaborare cu actorul Nicolae Coldea, care le prezenta concertele din Medias si localitatile din judetul Sibiu.

O perioada formatia a avut doi solisti vocali : Ioras Ioan si Peter Hociung. De-a lungul celor patru ani de existenta din componenta „Mediensis“ au mai facut parte si Horvath Gheza, care avea sa cant mai tarziu cu Acustic si Ovidiu Surtea, viitorul baterist al celor de la Magic. Dupa destramarea trupei componentii si-au continuat cariera in alte trupe, care au incantat publicul din Medias si Romania. Momentan componentii formatiei traiesc in Germania si Statele Unite ale Americii.

Ioan Simon

Detalii despre activitatea trupei mediesene am aflat din partea membrului fondator Ioan Simon, care s-a aflat pentru cateva zile la Medias. Simon locuieste de 17 ani in Portland, Statele Unite ale Americii. 

Comentarii
Posted in ,

mirceahodarnau

Activez in mass media de peste 25 ani. In 1997 am absolvit BBC Radio School si mai multe cursuri de „radio format”. Ne intalnim pe unde la Radio Ring, miercuri la talk-show-ul „Lentila de Contact”, iar in week-end te astept sambata la „Ring Hit” si duminica la „Hot and Fresh”. In anul 2013 am lansat volumul „Mediasul radiofonic 1950-2013” , „Sperante pe cartela” ( 2014) si „Mediesenii rock and roll” (2015).

14 comentarii


  1. Draga Joni,
    am vazut aseara interviul tau si m-am bucurat foarte mult( te pierdusem de pe Radar) dar e frumos sa mai vad si sa ascult si alte povesti de la alte trupe din ani 1970 din Medias.Mare respect dupa atitia ani.
    Many Ungar


  2. Da, cu greu mi i-am adus aminte. Acum îi ştiu pe toţi. Prin anii 60 aveam 12 ani. Eram printr-a 6. Ce ştiam eu de Mediensis pe-atunci. Abia peste câţiva ani, în anii de liceu, am auzit de ei. Apoi, când mai ieşeam seara la Păltiniş şi Târnava, singurele restaurante pe-atunci, i-am putut asculta pe Acustic şi Magic. Puteam să trec de o mie de ori pe lângă Ioan Simon, că l-aş mai fi recunoscut. Şi cred că şi pe ceilalţi. Pe Peter Hociung nici atât. Îl pomenesc de câte ori merg la Sibiu şi trec prin locul unde a avut accidentul care i-a pus capăt zilelor. Da. Frumuşelul Peter Hocing, răsfăţatul tuturor, fiul renumitului Prof. de nataţie Hociung care a jucat în filmul românesc, Pasărea furtunii sau Valurile Dunării, nu mai ştiu exact. Atâta ştiu că la dublat pe un actor român, într-o bătaie sub apă. Da da. Privind de mai multe ori pozele expuse, i-am recunoscut pe toţi. Ar merita un loc într-o sală a muzeului municipal. Au făcut parte din viaţa acestui bătrân oraş, ne-au încântat tinereţea, şi-aşa i-am simţi mai aproape, deşi-s împrăştiaţi prin lume.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.