Hansotto Drotloff: Reabilitarea Turnului Trompetilor

In ultimii 90 de ani, Turnul Trompetilor, un adevarat simbol al Mediasului, a fost supus, in mai multe randuri, unor lucrari de intretinere mai importante. Actualele lucrari, ce vizeaza refacerea tencuielii, rezugravirea turnului si reparatii la acoperis, au fost precedate de cele din perioada 1927 – 1930 si cele de la inceputul anilor `70.

In 1927, pe cand Dr. Carl Martin Römer fusese prim preot al bisericii evanghelice si fiul sau, Karl Michael Römer, inginer la primarie, au avut loc ample lucrari de consolidare a etajelor inferioare, care au fost inconjurate cu o centura de beton.La acea vreme, turnul a fost in pericol de a se darama. Lucrarile de consolidare au venit la timp, astfel ca turnul a rezistat marelui cutremur din 1940.

La inceputul anilor `70 s-a remarcat ca turnul inca nu era suficient de stabil. Prim preotul Michael Paulini, sprijinit de inginerul Erhard Roth au inconjurat inca doua etaje cu o centura de beton precomprimat, pastrand, in linii mari, silueta supla a etajelor superioare ale turnului. La scurt timp dupa executarea acestor lucrari avea sa urmeze cutremurul din 1977. Michael Paulini relateaza ca, in momentul cand pamantul a inceput sa se miste, a iesit in graba in curtea bisericii, sa vada daca turnul va rezista. Varful se clatina vizibil, spune prim preotul, dar turnul a rezistat. De atunci, un pericol static acut s-a considerat eliminat definitiv.

Oricum, vremea tot mai rumega si distruge tencuiala, lasand apa sa patrunda. Este deci binevenita o reabilitare, mai ales avand in vedere ca se apropie un eveniment de seama pentru orasul nostru – aniversarea, in anul 2017, a 750 de ani de la prima atestare documentara, care speram sa atraga multi oaspeti in cetatea medievala. Daca acestia vor fi salutati de un turn ce straluceste in culori proaspete, aceasta se va datora eforturilor comune ale Parohiei Evanghelice CA din Medias, a Primariei Medias si a sasilor medieseni stabiliti in alte tari, prin intermediul Asociatiei Locului Natal Medias. Toate aceste institutii contribuie, dupa posibilitati, la finantarea si,implicit, realizarea proiectului. Actualmente, preot paroh la Biserica Evanghelica din Medias este Gerhard Servatius-Depner, iar arhitectul, in a carui sarcina cade derularea proiectului, este dr. Liviu Gligor din Sibiu.

Acum, cand lucrarile de reabilitare au inceput, merita sa aruncam o privire in trecut. Cat de batran e turnul, nu se stie exact. Se crede ca dateaza din secolul al – XIII-lea, deci din perioada primei atestari documentare a unei asezari la Medias. Mentionat pentru prima data in 1508, va fi suprainaltat in 1550 cu trei etaje, iar acoperisul cu tigle colorate si smaltuite a fost realizat in 1551. Se barfea inca din acea vreme ca mediesenii voiau sa concureze cu Catedrala Sf. Stefan din Viena, al carei acoperis  este la fel de colorat viu ca si cel al turnului nostru. Oricum, principalul motiv pentru suprainaltare va fi fost posibilitatea de a supraveghea imprejurimile.

Acesta sarcina o avea paznicul din turn, care locuia in varf si veghea ca nu cumva sa izbucneasca un incendiu. In anul 1783 paznic in turn a fost Stephanus (Stefan) Schnell, care se tragea din comuna Biertan si care a murit in 1791. Cu ocazia unor lucrari de reparatii ale turnului initiate de catre paznic, acesta concepe o scrisoare inedita, in care oferea detalii interesante despre viata si etosul lui de paznic.

Scrisoare Turnul Trompetilor 1783

Reproducem in traducere documentul. Ii multumim d-lui Dr. Liviu Cimpeanu din Dumbraveni, pentru traducerea in graiul secolului XVIII.

 „Pentru amintirea lui Stephan Schnell, la vremea sa paznic, pentru a fi bagata [in glob] (lat.). Noroc, sanatate si binecuvantare, cu pace, cetitoriului celui cu ravna, de la Domnul si Mantuitorul Nostru Iisus Cristos. Noi, oamenii, traim si dupa moarte daca am facut, raspandit si desavarsit binele. Drept pentru care eu, subsemnatul, am scris acestea, pentru a lasa o amintire atat pentru mine, cat si pentru copiii mei si, daca este vointa lui Dumnezeu, si pentru nepotii copiilor mei, ori chiar stra-stra nepotilor nostri, din lumea care va urma.

De aceea, o asez in globul acestui turnulet, pentru ca am petrecut in el pana astazi, deja 42 de ani, am slujit orasului cu paza si lui Dumnezeu cu ruga; [turnulet] unde am locuit adesea cu viata primejduita de furtuni de vant puternice, de fulgere si traznete groaznice; pe oraseni, pe paznicii de noapte si pe soldati i-am si trezit in miez de noapte intunecat in sunet de batai de toba, i-am si indemnat sa inabuse si sa stinga jarul din vetrele aprinse si din hornuri, sau groaznicele palalai de foc iscate pe acoperisuri si case; pana cand, in cele din urma, am prevenit publicul larg (sic!) si, mai ales, Inaltatul Magistrat al orasului nostru liber-regesc si al scaunului Medias, de o mare primejdie, prin faptul ca am descoperit slabiciunea vechiului acoperis al Turnului si m-am rugat in genunchi sa se previna un rau atat de amenintator.

Apoi s-au facut cele mai bune si mai costisitoare pregatiri, astfel ca anno curente a fost construit un acoperis nou-nout, la desavarsirea caruia am ajutat si eu, cu toate puterile posibile. In numele lui Dumnezeu celui din vazduh, in cele din urma s-au ridicat imnuri de slava, si tot ceea ce am facut sa fie: 1. pentru slava lui Dumnezeu, 2. pentru amintirea urmasilor, 3. pentru oarece merite (sic!) in favoarea familiei si a urmasilor mei. Signatum  la Medias in august 1783. Stephanus Schnell, cetatean si paznic al turnului si Stephanus Schell, fiul aceluiasi parinte. In Transilvania (lat.)“

Comentarii
Posted in

mirceahodarnau

Activez in mass media de peste 25 ani. In 1997 am absolvit BBC Radio School si mai multe cursuri de „radio format”. Ne vedem saptamanal la Interviurile Medias News Blog. In anul 2013 am lansat volumul „Mediasul radiofonic 1950-2013” , „Sperante pe cartela” ( 2014) si „Mediesenii rock and roll” (2015). Pentru contact poti folosi adresa de e-mail : hodarnaumircea@gmail.com sau numarul de telefon +40749331750.

20 de comentarii

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.