Guest post prof. Nicolae Suciu: La o poveste pe Streamyard

În ciuda restricțiilor impuse de pandemie, activitățile Despărțământului ASTRA „Timotei Cipariu” Dumbrăveni, jud. Sibiu, au proliferat fără veste, doi ani la rând, găsind în cadrul desfășurilor online, o surprinzătoare cale de comunicare. Grăitoare au fost diversele activități organizate cu mult suflet, care au promovat cultura locuitorilor bătrânului orășel de pe Târnava Mare. Alături de variatele expoziții de artă plastică și de migăloasă artă a Mâinilor îndemânatice, promovate în exclusivitate de doamna secretară a despărțământului nostru, economist Adriana Marcoș, s-au numărat comemorările unor personalități de seamă ale Dumbrăveniului, cum ar fi profesorii: Anton Cosma și Radu Tempianu, care, prin strădania lor de o viață, au îmbogățit patrimoniul cărții ibășfălene.

De bun augur a fost și organizarea în februarie-martie a. c., a Concursului de poezie „Flori lirice pentru iubita mea”, organizat de Despărțământul ASTRA „Timotei Cipariu” Dumbrăveni în cinstea zilei de 8 martie. Cât ce postasem pe Facebook afișul concursului, însoțit de regulamentul aferent, acesta s-a bucurat de o neașteptată creștere a popularității, mai ales în momentul în care Mircea Hodârnău de la Mediaș News a aruncat „momeala” în sensul bun al cuvântului, invitându-i pe viitorii laureați ai concursului aflat deja în faza înscrierilor, la Seara medieșeană de poezie, care avea să se concretizeze ieri seară, 5 aprilie 2022, orele 19.

Desfășurat pe streamyard, însăilarea de la sine a poveștilor dintre gazde și invitați a avut un neașteptat impact asupra invitaților laureați cât și asupra membrilor juriului prezenți în emisiune, în sensul că, pe de o parte poeziile lor au câștigat o binemeritată popularitate, iar pe de altă parte, întâlnirea aceasta îi va motiva în munca scrisului care, știm bine, de multe ori e una ingrată, în sensul că feed-back-ul nu va fi unul imediat.

   Păcat că, din motive obiective, câțiva laureați n-au putut participa la întâlnire (Nuțu Bota, Camelia Stărcescu și Gabriela Dobre. De asemenea, tot din motive obiective au lipsit și doi dintre jurați: poetul Răzvan Ducan și criticul Ioan Marcoș.

La finalul emisiunii, s-au putut desprinde următoarele aspecte:

  • Invitații s-au simțit ca acasă, povestind deliberat, fără formalități și cu un cât mai redus trac, naturalețea întrebărilor și tamatica deschizând cale largă răspunsurilor pe măsură.
  • Pentru început, domnul președinte al Despărțământului ASTRA „Timotei Cipariu”, Nicolae Suciu, a dat câteva  detalii despre organizarea concursului, despre laureații acestuia: Nuțu Bota, (Premiul I), Gheorghe Varganici (Premiul specialal revistei Dumbrăveniul cultural), Camelia Stârcescu (Premiul specialal Timotei Cipariu), Gabriella Costescu (Premiul special Anton Cosma), Mioara Baciu (Mențiune), Nadia Urian (Mențiune), Gabriela Dobre (Mențiune),  și despre membrii juriului: scriitoarea și președinta Despărțământului ASTRA Tg. Lăpuș, Valeria Bilț, scriitorul Răzvan Ducan, criticul și istoricul literar, Ioan Marcoș, poetul Raul-Andrei Sabău și scriitorul Nicolae Suciu.
  • De un real interes a fost prezentarea doamnei prof. dr., Valeria Bilț, președinta juriului, care a dat detalii despre procesul evaluării propriu-zise a poeziilor înscrise la concurs, spicuind câțiva descriptori de performanță, legat de respectarea tematicii, de tehnoredactarea textelor, de corectitudinea limbii literare, de expresivitatea discursului liric ș.a. Doamna președintă a impresionat auditoriul prin discursul la obiect, clar, concis, cu o dicție perfectă, aspecte care trădează meseria de realizator TV. a dânsei, după care, la provocarea redactorilor emisiunii, Angela Păuceanu și Mircea Hodârnău, a lecturat versuri din propriu-i volum de poezii Vibrații, apărut la Editura Vatra Veche din Tg. Mureș și lansat anul  trecut, la Tg. Lăpuș.
  • În minutele următoare, cel mai tânăr jurat, stabilit cu părinții de câțiva ani, în Germania, a vorbit atât despre dragostea lui cea mare – poezia, recitând două poeme din opera proprie, cât și despre cea de-a doua pasiune, cea de traducător din mari poeți germani, W. Goethe și R.M. Rilke, recitând în ambele limbi, germană și română, poemul Pantera al lui R.M. Rilke. Cu mândrie am remarcat dezinvoltura, siguranța de sine, timbrul vocal adecvat și nu în ultimul rând, talentul tânărului care se află la început de drum.
  • Șirul laureaților a fost deschis de poetul Gheorghe Varganici din Fălticeni, care a demonstrat că nu poate scrie poezie un om care ar neglija metoda, rigurozitatea, expresivitatea, erudiția, rarisima putere de a emoționa și, nu în ultimul rând, modestia. Sebastian Lestrange, cum sună pseudonimul cu care dânsul a semnat grupajul de versuri pentru concurs, a impresionat tot așa, prin prezența de spirit, prin timbrul potrivit al vocii și prin talentul de a recita din propriile versuri.
  • Gabriella Costescu, președinta Asociației literare „Creneluri sighișorene”, a demonstrat cu brio, că premiul special câștigat de dânsa, „Anton Cosma”, o motivează în tot ceea ce face în lumea scrisului și a organizării de activități culturale cât mai atractive. Modul cum s-a prezentat, prin evocarea vastei experiențe de poet și sutelor de premii primite până acum, și însăși lectura celor trei poeme din propria operă lirică au demonstrat că avem de a face cu o poetă mai mult decât consacrată și deosebit de înrădăcinată în arealul liricii românești.
  • Cu un deosebit șarm și într-un tempo al discursului bine organizat, a evoluat în calitate de invitată la această emisiune tv., poeta Mioara Baciu din Galați (câștigătoarea primei mențiuni a concursului), una dintre autoarele celor mai impresionante poezii dedicate mamei. Și de această dată, auditoriul a putut observa siguranța versificației, stilul deosebit, în care atrage atenția prin originalitatea mânuirii tropilor și prin emoționantele epitete care conferă imaginii mamei trăsături de icoană aflată la loc de frunte în sufletul celei care nu contenește a-i oferi neasemuite „flori lirice”, celei care i-a dat viață și a crescut-o.
  • O altă cântăreață a iubirii materne a fost poeta Nadia Urian (câștigătoarea celei de-adoua mențiuni) care a dat de înțeles auditoriului că se remarcă printr-o activitate culturală de invidiat în zona Bistriței unde activează la profesoară. Prozatoare și muzeograf, autoarea impresionantului poem La Paști, s-a remarcat, printre altele, și prin vocea blândă, calmă, duioasă, în tandem cu semnificația și expresivitatea propriilor versuri.
  • Mai apoi, doamna președintă a juriului, Valeria Bilț , a citit două poeme semnate de Nuțu Bota, iar organizatorul concursului, Nicolae Suciu, a citit două poeme semnate de camelia Stârcescu.
  • Laureații s-au bucurat de frumoase aprecieri atât din partea juriului, cât și din partea organizatorilor și, în final, au fost invitați la următoarea Seară de poezie medieșeană, din data de 10 mai 2022.

                                                                                                      Nicolae Suciu, membru U.Z.P.R.

                                                                                                        Dumbrăveni, la 6.04.2022

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *