Film documentar despre caminul de batrani din Atel

Din 1 octombrie a.c., in Germania va rula un film realizat la Atel, judetul Sibiu. Filmul documentar „Arbeit macht das Leben süß, Faulheit stärkt die Glieder“, in regia Claudiei Funk, prezinta intr-o maniera plina de umor viata unui grup de persoane care locuiesc intr-un camin de batrani din localitatea romaneasca Atel.

film camin de batrani Atel

“30 de sasi din Siebenbürgen locuiesc acolo. Sasii sunt o minoritate germana care a suferit sub conducerea lui Ceausescu si marea majoritate a acestei minoritati a parasit tara. Cei care au suferit au muncit din greu intreaga lor viata si abia au trait de pe o zi pe alta. Ei lucreaza si astazi – cat mai pot sa lucreze la varste cuprinse intre 55 si 93 de ani. Ei ara 12 hectare de pamant, au grija de vaci, oi si gaini. Fiecare in propriul sau ritm. Fiecare atat de mult si atat de bine cat poate. Pentru munca lor si pentru implicarea in comunitate, locuitorii primesc ceva ce si in Germania a devenit foarte rar: promisiunea, certitudinea ca pot imbatrani in comunitatea lor, pastrandu-si demnitatea. Putini pot crede ca exista o astfel de metoda demna de a avea grija de oamenii ce imbatranesc intr-o tara cum e Romania. De aceea am ramas impresionati. Si astfel a aparut documentarul: despre un camin de batrani deosebit, in Atel, in inima Romaniei”, scrie regizorul Claudia Funk, pe site-ul de promovare a filmului.

Mai multe detalii despre aceasta productie cinematografica am aflat de la doamna Ursula Juga Pintican, presedinta Asociatiei de Diaconie, care a colaborat la realizarea filmului.

Comentarii
Posted in ,

mirceahodarnau

Activez in mass media de peste 25 ani. In 1997 am absolvit BBC Radio School si mai multe cursuri de „radio format”. Ne intalnim pe unde la Radio Ring, miercuri la talk-show-ul „Lentila de Contact”. In anul 2013 am lansat volumul „Mediasul radiofonic 1950-2013” , „Sperante pe cartela” ( 2014) si „Mediesenii rock and roll” (2015). Pentru contact poti folosi adresa de e-mail : hodarnaumircea@gmail.com sau numarul de telefon +40728306806.

23 de comentarii


  1. Domna dumneavoastră știți ce vorbiți?
    Un bătrân plătește o mie șase sute de lei pe luna.posibil să fiți informata greșit. Cei care se ocupă de azil își bat joc de acești bătrâni, adică directori, noroc cu angajați care lucrează zi de zi cu ei ca au suflet și îi îngrijesc. Legat de munca la câmp sunt obligați să lucreze iar din bonurile primite de la cei care vizitează azilul ajung doar o mica part la bătrâni. Sunt prost îmbrăcați,unde sunt ajutoarele primite pentru ei? .Am dus eu personal multe lucruri acolo, dar după câteva zile când anvizitat din nou nu mai erau nimic ,familia care se ocupa de azil erau de ne găsit. O sa va mai scriu ,va rog mul
    să vizitați mai des azilul, nu numai când vin delegați din Germania sau când se filmează. Va faceți de rușine pt. Ca nu cunoașteți adevărul.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.