Festivalul Tarafuri si Fanfare, editia a XIV-a

Muzeul ASTRA din Sibiu si Asociatia Culturala „Arhetipuri: Datini, Muzica, Rost” in parteneriat cu Asociatia ,,Misscarea de Rezistenta”, organizeaza in perioada 31 august – 1 septembrie 2019 Festivalul Tarafuri si Fanfare, editia a XIV-a.

In pragul toamnei lui 2019, pentru al saptelea an, va fi reconturata atmosfera targurilor de odinioara: cu bucate alese, pregatite de socacite iscusite, cu mesteri populari si, mai ales, cu muzicanti fara pereche. Lautarii, rapsozii si comunitatile pastratoare de datini pot raspunde multor intrebari fara sa stea pe ganduri. Ce este un targ si ce fel de tranzactii sau invoieli aveau si au loc aici? Ce targuiau, cu ani in urma, musteriii care ocoleau iarmarocul pentru a gasi cele de trebuinta la preturi pentru toate buzunarele? Cum erau tocmiti lautarii ieri si cum sunt arvuniti astazi? Ce repertorii ocazionale pregateau in decursul unui an? Va invitam la un dialog cultural despre targuri si iarmaroace, despre balciuri si oboare, despre nedei si hramuri, despre muzici si rost.

Vor istorisi despre toate Muzicanti si dantausi de pe Valea Idicelului, judetul Mures, Fanfara din Darvari, judetul Mehedinti, Taraful Gorjului, judetul Gorj, Comunitatea din Vinerea, judetul Alba, Muzicantii din Dobrotesti, judetul Teleorman, Grupul de Muzica Traditionala Romanesca „Juniiˮ, judetul Sibiu, Taraful Caldararu din Babiciu, judetul Olt, Valerica de la Crusovu, judetul Olt. Cu totii vor deschide tolbele cu povesti si vor zice, deopotriva, cantece de joc, de dragoste, de jale, hore, sarbe, doine si balade, cantece de ascultare. Li se alatura, in cele doua zile, Zamfira Muresan din Maramures.

Nu vor lipsi atelierele de gatit, imbinate cu povestile preparatelor specifice targurilor de altadata, depanate de socacitele de la Vinerea, judetul Alba, nici dialogurile cu mesterii populari care construiesc instrumente muzicale. Curiosii vor putea afla cum invata un copil, acasa, sa struneasca o vioara si cum se transmite lautaria din tata-n fiu fara partituri, precum si alte secrete din tagma lautariei.

„Fanfara taraneasca din Darvari este nelipsita din viata comunitatii. Canta cu felurite ocazii: la botezuri, la nunti, dar si la inmormantari. De asemenea, muzicantii care compun tarafurile din sate sunt si ei prezenti la astfel de momente de referinta. De fiecare data se dovedesc a fi exceptionali maestri de ceremonii in localitatile natale cat si in asezarile invecinate. Sunt tocmiti din vreme de cei interesati. Unii ii cauta pe acasa, altii ii intalnesc pe la targuri sau cu alte ocazii. Insa, tot mai des, ei sunt solicitati pentru a zice obiceiul de nunta si rolul lor este restrans si constrans, preluat de tehnici moderne asistate de computer. Muzicile stravechi, mostenite de acesti purtatori de traditii bat, din ce in ce mai tare, in retragere si se sting odata cu licaririle inimilor lor impovarate de ani. Sa nu lasam colbul uitarii sa le acopere povestile si repertoriile de neinlocuit. Ei cunosc sensul sarbatorilor si al randuielilor. Ei pot explica rostul cantecelor batranesti si legatura acestora cu satul traditional care s-a transformat dupa cum «au dictat» vremurile. Festivalul Tarafuri si Fanfare ii aduce in atentie pe acesti desavarsiti muzicanti. Ei stiu sa faureasca o lume aproape disparuta, a satului traditional supus schimbarilor continue”, declara etnologul Luminita Tuca, presedintele Consiliului Director al Asociatiei Culturale „Arhetipuri: Datini, Muzica, Rost”.

Initiat in anul 2007 de Marius Tuca in spiritul campaniei ,,Recurs la Romania”, Festivalul Tarafuri si Fanfare s-a transformat, odata cu trecerea anilor, intr-o veritabila ,,miscare de rezistenta” in a descoperi si redescoperi datinile, muzica si rostul din satul traditional.

“Va invitam, asadar, sambata, 31 august, si duminica, 1 septembrie 2019, la Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului, intre orele 11:00 si 18:00, la Festivalul Tarafuri si Fanfare. Veniti sa petrecem pana seara la sarbatoarea muzicii taranesti! Muzicantii invitati vor demonstra si de aceasta data ca muzica traditionala, o parte importanta a patrimoniului romanilor, n-are pereche in lume”, spun organizatorii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *