Expozitii 2013 ale medieseanului Raul Oprea aka Saddo

Medieseanul Raul Oprea cunoscut in lumea artistica sub numele de Saddo a avut un an 2013 bogat in prezente pe simezele din strainatate. Momentan Saddo locuieste in Lisabona, Portugalia si anul trecut impreuna cu prietena lui Aitch a avut  si o serie de expozitii sub numele „The Garden of Good & Evil”.

Raul Oprea Bucuresti

L-am rugat pe fostul membru al Grupului TAM TAM de la Medias, sa-mi scrie cateva detalii despre proiectele sale de anul trecut.

1.BUKRUK – Street Art Festival, Bangkok, Thailand

In Februarie 2013 am fost invitat sa particip la BUKRUK, un festival de street art in Bangkok, Thailanda, am reusit sa ajung acolo cu sprijinul Ambasadei Romaniei in Thailanda care au sustinut cheltuielile de transport si cazare. Proiectul este primul mare festival de street art din Thailanda, o colaborare intre artisti europeni si artisti thailandezi, si a fost sustinut de diferite ambasade ale tarilor participante, printre care si Ambasada Romaniei, si de catre Uniunea Europeana.

Raul Oprea Bangkok

Festivalul a durat o luna si a cuprins picturi murale realizate pe 1000 m2 de pereti exteriori, o expozitie intr-un spatiu de 400 m2 in cadrul BACC ( Bangkok Art and Culture Center), party-uri in aer liber, hip-hop battle, etc.

2.THE GARDEN OF GOOD & EVIL – AITCH & SADDO

Urmatorul proiect in 2013 a fost o serie de expozitii sub numele „The Garden of Good & Evil” in colaborare cu prietena mea Aitch. Prima expozitie din serie a fost o expozitie solo Aitch in Viana do Castelo, Portugalia. Iar urmatoarele au fost o serie de trei expozitii duo, prima la galeria La Petite Mort in Ottawa, Canada,a doua la (((Parentheses))) in Halifax, Canada, iar ultima la Atelier Olschinsky, Viena.

Canada

Pentru a ajunge in Canada si a fi prezenti la vernisaje, cu aproximativ o jumatate de an inainte eu si Aitch am facut o serie limitata de serigrafii pe care le-am lansat si vandut online pentru a strange fondurile necesare calatoriei. De-a lungul a 5-6 ani de cand ne-am cunoscut, eu si Aitch am colaborat adesea, am facut lucrari impreuna, expozitii, murale, etc. Cea mai importanta a fost expozitia „The Golden Hours” de la Galeria Calina din Timisoara in 2012.

Saddo Life

Pentru seria de expozitii „The Garden of Good & Evil” amandoi am creat ilustratii, picturi pe panza si pe lemn, toate inspirate si influentate de mituri si legende, de pasiunea noastra pentru plante si scene luxuriante, pentru animale fantastice. Conceptul expozitiei este intentionat ambiguu, aceasta Gradina a Binelui si a Raului putand fi vazuta ca un spatiu fantastic, mitic, ca si un Paradis pierdut, sau ca si o alegorie a lumii in toata varietatea sa de forme si contradictii.  Prima expozitie din serie a fost la galeria La Petite Mort, in Ottawa. De acolo am plecat in Halifax pentru urmatoarea expozitie, si pentru o serie de picuri murale. In Halifax, Dave Hayden si Kevin Smith, proprietarii galeriei, au obtinut aprobari si sponsorizari de la administratia locala pentru cateva picturi murale. Una dintre ele, pe una dintre usile unui ziar local e o colaborare Aitch & Saddo, si cealalta, o pictura murala de dimensiuni mari, e o colaborare cu prietenul nostru, artistul canadian Other aka Troy Lovegates.

Viena

In Septembrie, am fost invitati sa strangem imagini ale tuturor lucrarilor pe care le-am creat pe parcursul anului 2013, si sa le expunem ca si art printuri in colaborare cu Atelier Olschinsky in Viena. Cu aceasta ocazie am colaborat si cu Hotel am Brillantengrund pentru o serie de printuri pe tapet pentru camerele hotelului.

 Saddo Vienna5

3.BURN YARD – BUDAPESTA

Un alt proiect frumos la care am participat in 2013 a fost Burn Yard, un eveniment organizat de Burn, care a avut loc in niste cladiri parasite din Budapesta, si a intrunit sesiuni de street art, graffiti, skateboarding, party-uri, etc. Eu si Aitch am fost invitati sa pictam un perete de mari dimensiuni in interiorul cladirii in care a avut loc evenimentul, alaturi de alti artisti din Romania, Ungaria, Franta, Rusia, UK, etc.

Mural Saddo Budapesta

4. LENTE SUBIECTIV – BUCURESTI

Ultimele murale pe care le-am pictat inainte de a ne muta din Bucuresti in Lisabona, au fost in cadrul proiectului Lente Subiectiv, la Cafe Lente in Bucuresti. Cei de la Cafe Lente au invitat o serie de artisti sa picteze fragmente din unul din peretii terasei lor, fiecare artist timp de 3 zile, in care oamenii puteau sa vina sa asiste la procesul de creare a unei picturi murale, sa comande mancarea aleasa de artisti, si sa asculte muzica preferata a artistilor.

Making of Bucuresti

Comentarii
Posted in

mirceahodarnau

Activez in mass media de peste 25 ani. In 1997 am absolvit BBC Radio School si mai multe cursuri de „radio format”. Ne intalnim pe unde la Radio Ring, miercuri la talk-show-ul „Lentila de Contact”, iar in week-end te astept sambata la „Ring Hit” si duminica la „Hot and Fresh”. In anul 2013 am lansat volumul „Mediasul radiofonic 1950-2013” , „Sperante pe cartela” ( 2014) si „Mediesenii rock and roll” (2015).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.