Evenimente inedite la Festivalul „25 de ore de teatru non-stop”

In acest an Trupa Bis Teatru aniverseaza un deceniu de activitate iar evenimentul care a consacrat-o, Maratonul „25 de ore de teatru non-stop” ajunge la cea de-a IX-a editie, ce va avea loc in perioada 5-6 octombrie 2019. Cu acest prilej, 11 companii de teatru din tara si din strainatate vor sustine pe parcursul a 28 de ore (festivalul cuprinde anul acesta un prolog si un epilog), in 10 spatii outdoor si indoor, 18 evenimente, dintre care o treime cu intrare libera.

Evenimentul devenit deja traditie s-a impus inca de la inceput ca un prilej minunat de intâlnire intre public si tinerii artisti romani sau straini, veniti in special din zona independenta. Pentru al treilea an consecutiv, festivalul se va desfasura sub umbrela European Festivals Association, cea mai importanta platforma festivaliera din Europa, fapt care confirma recunoasterea sa si la nivel international.

La aceasta editie, organizatorii si-au propus transgresarea frontierelor de orice fel si deschiderea catre un public cât mai divers prin includerea in program a unor evenimente foarte variate, adresate deopotriva nostalgicilor teatrului de revista, celor nonconformisti, care gusta spectacolele de tip multimedia performance, gurmanzilor, cinefililor, copiilor, sau oamenilor cu dizabilitati.

Pornind de la motto-ul lui Zygmunt Bauman „Este necesar sa credem in potentialul uman pentru a crea o lume diferita de aceasta.ˮ, companhia Nova de Teatro din Brazilia isi propune ca prin intermediul proiectului KASSANDRA-HÉCUBA, ce va fi prezentat duminica, 6 octombrie 2019, la miezul noptii, la Teatrul Gong, sa abordeze o paleta variata de probleme, de la cele mai intime, specifice sufletului uman, pana la cele care privesc societatea in ansamblul ei, avand punctul de pornire in conflictele ce apar in tragediile grecesti. Performance-ul propus de tinerii brazilieni exploreaza tridimensionalitatea scenei si leaga arta vizuala cu spatiul urban. Actorii nu vor interpreta „roluri”, ci vor actiona ca vehiculi prin care publicul va lua contact cu diversi stimuli vizuali si sonori, ca si cum s-ar afla in interiorul unei cutii.

Intr-o cu totul alta cheie teatrala, actorul George Constantinescu si Teatrul de Arta, Bucuresti, asteapta trecatorii duminica, 6 octombrie, de la ora 13:00, pe pietonala Nicolae Balcescu, in fata Librariei Humanitas, la PAM-PAM, un one man show foarte gustat, care se joaca pentru a noua oara in festival. Subintitulat „teatru vechi pentru timpuri noiˮ, acesta are la baza pamfletele lui Constantin Tanase, o perspectiva trista si hazlie, insa surprinzator de actuala, despre Romania de acum 80 de ani.

In aceeasi zi, de la ora 14:00, la Gradina BIS, publicul va putea redescoperi celebrul text orwellian, Ferma animalelor, in viziunea regizorului Ovidiu Mihaita, cu actorii Teatrului Aualeu din Timisoara. Ovidiu Mihaita se va afla de data aceasta intr-o dubla ipostaza. La cea de regizor se va adauga si cea de maestru bucatar, fiindca el „va serviˮ spectatorilor nu doar o reprezentatie foarte reusita de teatru, ci si un delicios ceaun, a carui pregatire va incepe de la ora 10:00 dimineata urmând a se finaliza in timpul spectacolului, in asa fel incât la finalul acestuia toti cei prezenti vor fi invitati la masa.

In cadrul workshop-ului de teatru comunitar coordonat de Bianca Babes, Asociatia „Teia” din Sibiu va veni in sprijinul a 15 tineri cu multiple deficiente, in incercarea de a crea punti de comunicare intre ei si societatea in care traiesc, de a creste gradul de toleranta si acceptare a acestora. Tinerii, vor prezenta in cadrul festivalului spectacolul „Doar sunt”, având ca tema diversele forme de socializare in societatea contemporana. Este vorba despre un proiect la care au lucrat in cadrul unor ateliere anterioare, pornind de la propriile interese si nevoi. Evenimentul va avea loc duminica, de la ora 12:00, la Biblioteca Astra, Corpul Nou. Intrarea va fi libera.

Programul complet al evenimentului este disponibil pe pagina de facebook https://www.facebook.com/respira.teatru/ si pe site-ul bisteatru.ro. Biletele au fost puse in vânzare pe www.kompostor.ro si la Libraria Humanitas (str. Nicolae Balcescu, nr. 16). Pretul unui bilet este de 25 de lei (intreg) si 15 lei (redus pentru elevi, studenti, pensionari). Sunt de asemenea disponibile abonamente in numar limitat, valabile la toate reprezentatiile din programul maratonului teatral, la pretul de 125 de lei.

Editia a IX-a a Festivalului „25 de ore de teatru non – stop” este o actiune cofinantata de: Primaria Municipiului Sibiu, Administratia Fondului Cultural National (AFCN) si Consiliul Judetean Sibiu.

Partener de traditie: MARQUARDT.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *