Elena Jampa: Destine. Eroi și victime din Mediaș

Doamna profesoară Elena Jampa ne pregătește pentru începutul lunii viitoare o carte având ca personaje principale, locuitorii Mediașului. Volumul se intitulează “Destine. Eroi și victime din Mediaș”.

“ Volumul Destine. Eroi și victime din Mediaș este structurat pe capitole, având ca personaje principale, locuitorii Mediașului, deveniți, în funcție de participarea la evenimentele militare sau politice, eroi, victime, sau simpli participanți. Capitolele creionează starea morală a populației și participarea militarilor în timpul celor două conflagrații mondiale; efectele politicii de purificare etnică asupra comunităților evreiești și romă; situația persoanelor refugiate sau repatriate; persoanele strămutate în anii 1952-1954; războiul de pe frontul secret; activitatea politică și economică în perioada interbelică, acțiuni ale organizațiilor politice locale; deținuții politici din timpul regimului comunist. Abordarea prezenței unor militari și prizonieri străini în Mediaș este un subiect mai puțin cunoscut. Tabele și fotografii anexate completează tabloul destinelor medieșenilor în decenii nu prea îndepărtate.

Pentru documentare am folosit surse de la Arhivele Naționale Sibiu și Arhivele Naționale Târgu Mureș, arhivele locale de la Primărie, Biserica evanghelică, Biserica romano-catolică, Biserica reformată unitariană, Comunitatea evreiască, S.P.C.L.E.P. Mediaș, A.N.V.R. Mediaș, fonduri on-line C.N.S.A.S., fonduri A.N.I.C. și fonduri I.I.C.C.M.E.R.. Regret că nu mi s-a permis accesul la Arhivele Militare Pitești, consider că tabloul general al evenimentelor poate fi completat cu noi informații. Mulțumesc persoanelor care mi-au permis accesul la studierea documentelor din arhive sau mi-au furnizat fotografii sau informații”, spune Elena Jampa.

“Volumul Destine. Eroi și victime din Mediaș îl putem considera o completare binevenită a paginilor din istoriografia medieșeană, o umplere a unei lacune a subiectului sau cel puțin un punct de plecare pentru cercetări viitoare. Este cu siguranță o abordare a unei tematici care, cel puțin până în momentul de față, nu a beneficiat de o atenție sporită pe plan local din partea istoricilor, cu mici excepții însă, care privesc anumite studii în limba germană, dar cu un spectru al subiectului mult mai restrâns. Chiar dacă paginile acestui volum nu au fost scrise de un istoric, cititorului îi va fi greu să observe acest fapt, întrucât ductul istoriografic, sursele documentare utilizate, munca „sisifică” din arhive și tratarea cvasi-exhaustivă a temei respectă toate rigorile unei cercetări istorice veritabile. Prin urmare, considerăm că meritele autoarei, prof. Elena Jampa, de a se dedica acestui subiect și de a duce la bun sfârșit această inițiativă sunt cu atât mai lăudabile”, scrie Viorel Ștefu, în prefața cărții.

Am avut plăcerea ca doamna Elena Jampa să fie invitata mea la Interviurile Mediaș News. Interviul se poate vedea aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *