Elena Jampa a realizat o nouă lucrare monografică a comunei Valea Viilor

Doamna profesoară Elena Jampa a realizat o nouă lucrare monografică a comunei Valea Viilor din județul Sibiu. “În prefața monografiei mele „Valea Viilor. Motiș”, tipărită în anul 2006, distinsul istoric medieșan, prof. dr. Vasile Mărculeț aprecia că lucrarea era „perfectibilă”, fapt constatat de-a lungul anilor. Experiența acumulată și varietatea informațiilor, la care am avut acces în ultimii 20 de ani, m-au determinat să încerc să refac tabloul complex al comunităților rurale Valea Viilor și Motiș”, mi-a scris Elena Jampa.

„Pentru a demonstra că, în ciuda acumulării anilor și a sănătății precare, mintea mai are resurse tinerești, m-am ambiționat să termin încă un proiect, acela de a redacta o nouă variantă a monografiei Valea Viilor și Motiș, tipărită în anul 2006. De data aceasta am împărțit informațiile în două monografii distincte, reunite într-un singur volum. Noutatea acestor monografii constă în noi informații despre istoricul localităților; menționarea tinerilor sași – studenți la universități europene; liste complexe cu preoții, care au slujit în bisericile locale; noi liste cu bărbații participanți la cele două războaie mondiale; informații despre emigranții în America și despre deportații în Transnistria sau în Rusia, precum și cele mai importante evenimente desfășurate în ultimii 20 de ani.

De asemenea doresc să corectez anul primei atestări documentare a localității Baromlaka / Vorumloc / Valea Viilor. În urma studierii aprofundate a mai multe surse, așezarea Baromlaka este menționată în anii 1263 și 1296, ca posesiune a aceleiași familii nobiliare maghiare Apa / Appafi, care o vor împărți în anul 1305.

Îmi permit să folosesc vechea denumire a localității, cea de Vorumloc, până la schimbarea în Valea Viilor (1964). Am reeditat monografia Valea Viilor. Motiș din respect pentru comunitatea locală, pe care am cunoscut-o în aproape 30 de ani de activitate profesională, predând limba franceză și limba română la Școala Gimnazială Marțian Negrea din Valea Viilor și pentru titlul onorific de Cetățean de onoare al comunei”, adaugă autoare în deschiderea volumului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *