Doi mesteri din Viscri, restauratori in Anglia

Doi romani au fost invitati in acesta toamna in Anglia sa restaureze un monument istoric. Povestea celor doi mesteri din satul Viscri am aflat-o prin intermediul lui Oliviu Marian din cadrul Fundatiei Mihai Eminescu Trust Sighisoara.

„La jumatatea lunii septembrie doi mesteri din Viscri impreuna cu o echipa de experti in conservare din Shropshire condusa de MBE Colin Richards au restaurat o portiune de zid, monument istoric, din Ludlow – Marea Britanie. Prezenta lui Nelu si a lui Marius in Ludlow se leaga de parteneriatul de durata dintre Fundatia Mihai Eminescu Trust si regiunea Shropshire din Marea Britanie in conservarea satelor sasesti ale Transilvaniei.

 Panait Marius si Molnar Ioan au fost invitati in Anglia intre 12 si 19 septembrie 2012 de catre Ludlow Civic Society pentru a contribui prin experienta lor la restaurare unei portiuni de zid, obiectiv istoric, inclus intr-un complex-parc creat in cinstea jubileului de diamant al Reginei, atat pentru localnici cat si pentru turisti.

 Nelu si Marius fac parte din prima generatie de mesteri instruiti in zidarie traditionala, in cadrul unui curs care a avut loc in urma cu 12 ani in satul brasovean Viscri. De atunci insa numarul programelor de restaurare a trecut de 1.000.  Cei doi mesteri se numara printre mici antreprenori locali prin intermediul carora Fundatia Mihai Eminescu deruleaza programe intensive de restaurare si conservare in 28 de comunitati din Sibiu, Mures si Brasov.

 Startul lucrarilor de la jumatatea lunii septembrie la Jubilee Garden a fost marcat de dezvelirea unei placi comemorative de catre ASR Printul de Wales, sustinator si promotor al activitatilor derulate de Fundatia Mihai Eminescu Trust in Transilvania. Cei doi mesteri romani au fost gazduiti de unul dintre locanicii implicati activ in campania de strangerea de fonduri pentru finantarea lucrarilor din Ludlow. A fost o experienta inedita atat pentru Nelu cat si pentru Marius, a fost prima lor calatorie in afara Romaniei, primul zbor cu avionul si primul contact cu gastronomia englezeasca. Chiar daca au avut putin timp la dispozitie pentru vizite si excursii in zona, Nelu si Marius au cedat farmecului celebrelor pub-urilor englezesti, evident dupa programul de lucru si mereu insotiti de colegii lor englezi” spune Oliviu.

Comentarii
Posted in

mirceahodarnau

Activez in mass media de peste 25 ani. In 1997 am absolvit BBC Radio School si mai multe cursuri de „radio format”. Ne intalnim pe unde la Radio Ring, miercuri la talk-show-ul „Lentila de Contact”, iar in week-end te astept sambata la „Ring Hit” si duminica la „Hot and Fresh”. In anul 2013 am lansat volumul „Mediasul radiofonic 1950-2013” , „Sperante pe cartela” ( 2014) si „Mediesenii rock and roll” (2015).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.