Doi medieşeni au în pregătire cartea Mastering Linux Administration

Doi medieşeni au în pregătire cartea Mastering Linux Administration. Chiar dacă locuiesc în ţări diferite Alexandru Calcatinge (România) și Claudiu Iulian Balog (Statele Unite ale Americii) au acceptat provocarea celor de la Packt Publishing să scrie o carte despre sistemul de operare Linux. Propunerea a venit la începutul anului 2020 și proiectul se afla în derulare. Cartea îi ajută pe cei care doresc să învețe sau să se perfecționeze în Linux.

În luna aprilie a anului 2020, când începeam să simțim, fiecare dintre noi, ce înseamnă o pandemie pentru prima dată în viața noastră, am primit un mesaj de la Packt Publishing, o editură de top în domeniul IT, cu sediile principale în UK și India.

Prin mesajul lor, cei de la Packt mă invitau să scriu o carte cu titlul Mastering Linux Administration. Având deja experiența scrierii și publicării a patru cărți și zeci de articole, solicitarea de a publica o carte de Linux a însemnat foarte mult pentru mine. Fiind pasionat de acest domeniu și profesor de Linux de mai mult timp, am văzut acest proiect editorial ca o încununare a experienței mele în administrarea de sisteme de operare bazate pe Linux.

Înainte de a da un răspuns clar editurii, l-am contactat pe Claudiu Iulian Balog pentru a-i cere să fie recenzor tehnic al cărții. Cunoșteam experiența lui cu Linux și îl consideram candidatul potrivit pentru această poziție. Răspunsul lui a fost unul pozitiv, iar astfel am acceptat invitația editurii și am început colaborarea.

Prima sarcină a fost să fac o propunere de structură pentru noul titlu, care urma să fie analizată de către colectivul editorial de la Packt. Fiind vorba de un titlu de “mastering”, am considerat oportună includerea unor capitole care să cuprindă atât tematici mai simple, precum instalarea, comenzile de bază și cunoașterea sistemului de fișiere și a managerului de pachete, precum și tematici mai complexe, cum ar fi securitatea, configurare de servere, containere și virtualizare, urmând apoi ca cititorul să fie familiarizat cu noile tehnologii folosite în cloud, precum Docker, Kubernetes, Ansible și implementarea pe platformele AWS si Azure.

Structura a fost acceptată de către consiliul editorial, moment în care au trimis însă și solicitarea ca proiectul să fie realizat de doi autori. A trebuit astfel să caut un coautor pentru cartea pe care urma să o scriu.

Cum Claudiu știa deja de acest proiect, fiind prima persoană cu care am povestit imediat ce am primit invitația de a scrie aceasta carte, am luat în considerare, cu mare entuziasm, posibilitate ca el să fie coautor alături de mine. Acest lucru a deschis calea către realizarea unei vechi dorințe de-a mele, aceea de a lucra alături de el.

Claudiu Balog este un vechi prieten de-al meu, ne cunoaștem de aproape 30 de ani. Cunoștințele sale tehnice și măiestria cu care utiliza calculatoarele într-o perioadă în care, pentru mine copil fiind, calculatoarele reprezentau un domeniu încă ne-explorat, m-au inspirat să devin mai bun și să învăț și eu să ajung ca el.

Iată însă că am avut ocazia, prin natura solicitării celor de la editură, să pot să îl am alături de mine în acest proiect ca și coautor. Pentru mine a fost o onoare să pot să dau viață acestui proiect împreună cu el, lăsând astfel în urmă o carte care să unească atât cunoașterea vastă a mentorului meu, Claudiu Balog, cât și pe cea pe care eu am dobândit-o ca tânăr discipol, într-un domeniu pe care amândoi îl practicăm cu pasiune și onoare.

Alexandru Calcatinge

Claudiu a acceptat invitația mea, începând astfel să lucrăm împreună la ceea ce urma să fie o adevărată provocare pentru amândoi. Era un proiect nou care a venit într-o perioadă la fel de nouă pentru noi: pandemia. Iată-ne însă aici, la finalul proiectului, ceva mai obosiți ca anul trecut, dar fericiți și entuziasmați de ceea ce am reușit să realizăm. Rezultatul, obținut prin muncă susținută și epuizantă uneori, dar foarte frumoasă, este o carte destul de consistentă, de peste 800 de pagini. O carte care sperăm noi, va ajuta pe cei care doresc să învețe sau să se perfecționeze în Linux”, spune Alexandru.

Alexandru Calcatinge a absolvit liceul “Axente Sever” din Mediaș, profilul Informatică și a urmat cursurile Universității Tehnice din Cluj-Napoca, Facultatea de Arhitectură și Urbanism, absolvind ca arhitect. S-a mutat apoi la București, unde a continuat studiile de master și doctorat in urbanism la Universitatea de Arhitectură și Urbanism ”Ion Mincu”, Facultatea de Urbanism. În present este lector universitar la Universitatea de Arhitectură și Urbanism ”Ion Mincu”, în cadrul Facultății de Urbanism și conduce Departamentul de Planificare Urbană și Dezvoltare Teritorială.

Pasiunea lui pentru Linux a apărut în anul 2009, pe când se afla la Viena, în timpul bursei doctorale avute acolo. Din acel moment, Alexandru a folosit cu precădere sistemul de operare Linux, continuând să învețe constant lucruri noi, mai ales despre cloud și noile tehnologii, precum și întreaga filosofie DevOps curentă. Începând cu anul 2017 a devenit profesor de Linux la o școală privată din București, numită Crystal Mind Academy, unde a avut grupe de cursanți de la Bitdefender.

Încă din anul 2015 a integrat tot mai mult noile tehnologii în cursurile și proiectele sale de la universitate, prezentându-le studenților tehnologiile care stau la baza conceptelor de Big Data, Smart Cities, Open Source Hardware și Software, precum și Open Source Appropriate Technologies, învățându-i pe aceștia cum să integreze inovația tehnologică în proiectele lor de dezvoltare urbană, rurală sau teritorială.

Alexandru deține certificări de trainer, administrator de rețele de calculatoare, analist programator ajutor, designer și Agile Scrum Master. Pe perioada dezvoltării sale profesionale a urmat cursuri la edX, Linux Foundation, Simplilearn, International Scrum Institute, Cisco Networking Academy și Crystal Mind Academy. În prezent este student în cadrul unui program post universitar în DevOps la Caltech (California Institute of Technology).

Niciodată nu mi-am închipuit cât de dificil îmi va fi să scriu sau să lucrez la o carte, chiar și despre un subiect sau domeniu în care mă simt relativ confortabil. Cu toții scriem diverse documente, eseuri, scrisori sau articole în decursul carierei noastre profesionale, dar să aduni idei și să le dai o formă coerentă și accesibilă așternute pe capitole, cu un conținut original și atractiv pentru o gamă largă de cititori, nu e chiar floare la ureche. Evident, nu mi-am dat seama de acest lucru la-nceput când Alex mi-a propus să lucrăm împreună la o carte.

Claudiu Iulian Balog

Îl știu pe Alex de multă vreme și cunosc pasiunea lui pentru tehnologie și, în general, pentru lucrul bine făcut. Nu mă-ndoiam de efortul, seriozitatea și dedicația cu care va aborda proiectul și eram foarte încântat de colaborare. Dar entuziasmul și euforia de la-nceput au fost abrupt temperate când m-am văzut cu foaia albă în față, doar cu titlul primului capitol scris la cap de pagină și cu o mare de idei înghesuite în mintea mea. Mă simțeam stingher să pornesc o primă frază de introducere, iar apoi încă una. Apoi trecerea la subiect, prezentarea de ansamblu, urmată de adâncirea în aspectele tehnice. Elaborarea, tranziția armonioasă de la un subiect la altul. Încheierea. Studiul, reviziile editoriale și tehnice, re-iterarea și corectarea conținutului. Iar apoi reluarea întregii activități, cu următorul capitol sau sub-capitol.

În scurt timp, zilele normale de lucru deveneau mult mai lungi, cu nopți albe și weekend-uri ocupate. Impactul orelor îndelungate de muncă a fost pe deplin resimțit de familie care a trebuit să se împace cu absența mea timp de mai multe luni. Acum apreciez pe deplin acele prime pagini din majoritatea cărților pe care le ținem în mână, în care autorii mulțumesc celor din jur, de la mic la mare și-napoi, pentru sprijinul acordat, răbdarea și înțelegerea, pe timpul lucrului la carte.

În paralel, Alex trecea prin aceeași experiență, pe când scria la capitolele lui. El e doar mai brav și cu siguranță mai antrenat în proiecte de genul acesta, și poate nu dă glas dificultăților pe care le-am întâmpinat și navigat împreună. Toate acestea conferă o aură aparte întregului efort, acum la capăt de drum, când se conturează finalitatea cărții. E într-adevăr un sentiment de împlinire cu totul deosebit când privesc înapoi și reinvoc calea înfăptuirii acestui proiect. Iar peste toate, experiența prin care am trecut adaugă o dimensiune nouă prieteniei mele cu Alex, marcând o realizare însemnată, a noastră, împreună”, adaugă Claudiu.

Claudiu este inginer de software cu experiență în aplicații de rețele și securitate, în prezent angajat al firmei F5 Networks, în Seattle, SUA. Claudiu a crescut în Mediaș, a învățat pe băncile Școlii Generale nr. 1, iar apoi a urmat Liceul Stephan Ludwig Roth și a absolvit Facultatea de Electronică și Telecomunicații din Timișoara.

Deși a emigrat în America în urmă cu două decenii, dorul plaiurilor natale continuă să persiste în gândurile lui.

În prezent Claudiu trăiește în Seattle, pe coasta Pacifică a Statelor Unite, cu soția Adelina, de asemenea din Mediaș, cei doi copii ai lor – Anouk și Indio – și un cățeluș, Sky.

Cartea va putea fi comandată de pe următoarele site-uri:

Amazon: https://www.amazon.com/Mastering-Linux-Administration-comprehensive-configuring-ebook/dp/B093CF769M/

Packt Publishing: https://www.packtpub.com/product/mastering-linux-administration/9781789954272

Totodată, cei doi au scris câte ceva despre carte pe blogurile lor:

Alexandru: www.devopsroot.com

Claudiu: www.devshell.io

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *