Descoperire in Pestera Tausoarelor, facuta de un mediesean

Medieseanul Cosmin Berghean a facut zilele trecute o descoperire extraordinara in Pestera Tausoarelor. Impreuna cu un grup format din 20 de speologi, Cosmin a participat la tabara de explorare „Asaltul Tausoarelor”, editia I, 2016, organizata de custodele pesterii, Crin Teodorescu.

Ema si Cosmin

Cu aceasta ocazie, Cosmin Berghean si Ema Marcu au reusit sa forteze la limita trecerea printr-o stramtoare, adaugand 215 metri de galerie la harta pesterii. “Speologia este mereu un efort de echipa. Eu am insistat pe fortarea stramtorii si abordarea galeriei si apoi am asigurat-o pe Ema, in explorarea galeriei”, mi-a spus Cosmin. Noua galerie a primit numele de Galeria Polaris, dupa numele clubului speologic de la care provin cei doi descoperitori.

Ema_Marcu

A mai fost descoperita o sala noua, de inciziune, aflata la o intersectie de fisuri tectonice, de dimensiuni medii (15 x 5 metri si inalta de 20 metri), care a fost denumita Sala Jderului, datorita prezentei urmelor acestui animal troglofil – o sala aflata sub Sala Muntelui.

„Asaltul Tausoarelor” a constat in escaladarea simultana a mai multor verticale, inventarierea mediului biotic si abiotic al noilor galerii descoperite, cartarea si epuizarea potentialului de dezvoltare a pesterii.

Comentarii
Posted in

mirceahodarnau

Activez in mass media de peste 25 ani. In 1997 am absolvit BBC Radio School si mai multe cursuri de „radio format”. Ne vedem saptamanal la Interviurile Medias News Blog. In anul 2013 am lansat volumul „Mediasul radiofonic 1950-2013” , „Sperante pe cartela” ( 2014) si „Mediesenii rock and roll” (2015). Pentru contact poti folosi adresa de e-mail : hodarnaumircea@gmail.com sau numarul de telefon +40749331750.

142 de comentarii

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.