Conferinta ”Martirii crestini ai Rezistentei anticomuniste”, sustinuta de istoricul MARIUS OPREA

Sambata, 22 octombrie, ora 17.30, in programul Festivalului Culturii Ortodoxe este inclusa Conferinta ”Martirii crestini ai Rezistentei anticomuniste”, sustinuta de istoricul MARIUS OPREA.

Marius Oprea

Marius Oprea (n.1964, la Targoviste) a studiat istoria la Universitatea din Bucuresti si este autorul unei teze de doctorat cu tema ”Rolul si evolutia Securitatii (1948-1964)”. A fost consilier al senatorului Constantin Ticu Dumitrescu, fiind implicat in elaborarea Legii de deconspirare a Securitatii si a facut apoi parte din echipa de consilieri a presedintelui Emil Constantinescu si a primului ministru Calin Popescu Tariceanu, pe probleme de analiza politica, lupta impotriva coruptiei si securitate nationala.

A creat in decembrie 2005 INSTITUTUL DE INVESTIGARE A CRIMELOR COMUNISMULUI, pe care l-a condus pina in 2010 si unde lucreaza, in prezent, ca sef al Biroului de Investigatii Speciale.

A publicat 14 carti, dintre care patru de poezie si a realizat, impreuna cu regizorul Nicolae Margineanu, doua filme documentare, Executia si Patru feluri de a muri. S-a facut cunoscut publicului larg prin actiunile sale de deconspirare a aparatului represiv comunist, prin sute de articole si studii publicate in reviste de specialitate. Activitatea lui a fost pe larg reprezentata in presa germana (Frankfurter Allgemeine Zeitung, Der Spiegel etc), ca si de posturile de televiziune din Germania (ZDF, ARD), Franta (Canal+) si Marea Britanie (BBC), precum si in presa scrisa europeana.

A fost protagonistul filmului documentar Le chasseur de la Securitate, realizat de Mirel Bran si Jonas Mercier, al unei carti (La tortura de’l silentio. Storia di Marius Oprea, autor Guido Barella), aparuta in traducere in Spania si Romania (Editura Corint). In aceasta toamna, Marius Oprea este prezent la Tirgul de Carte Gaudeamus cu cartea Mafia araba de la Ceausescu la Iliescu (Editura Corint) si debuteaza in proza, cu romanul Turma pastorului mut (Editura Polirom).

Comentarii
Posted in

mirceahodarnau

Activez in mass media de peste 25 ani. In 1997 am absolvit BBC Radio School si mai multe cursuri de „radio format”. Ne vedem saptamanal la Interviurile Medias News Blog. In anul 2013 am lansat volumul „Mediasul radiofonic 1950-2013” , „Sperante pe cartela” ( 2014) si „Mediesenii rock and roll” (2015). Pentru contact poti folosi adresa de e-mail : hodarnaumircea@gmail.com sau numarul de telefon +40749331750.

18 comentarii

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.