Clubul de carte „Cafeneaua literară”

De aproape patru ani la Mediaș activează clubul de carte „Cafeneaua literară”. Lunar iubitori ai cărții se întâlnesc pentru discuții literare și au avut invitați scriitori de top din România.

Clubul de carte „Cafeneaua literară” a fost creat de doamna Hedwig Connert, Alexandra Toma și Adela Boieșan în toamna lui 2019 și numele îi vine de la locul de întâlnire, cafeneaua Turrepitz aflată în incinta bisericii evanghelice „Sf. Margareta”. De fiecare dată când pandemia a permis, familia Connert a pus la dispoziție acest spațiu foarte potrivit pentru discuții literare. Chiar au creat un raft special în care puteți găsi toate volumele citite la club.

Cărţile citite la Cafeneaua literară au fost : Filip Florian, Zilele regelui; Cătălin Mihuleac, America de peste progrom; Ioana Pârvulescu, Inocenţii; Gabriela Adameşteanu, Fontana di Trevi; Ioana Nicolae, Cartea Reginei; Dan Lungu, Fetiţa care se juca de-a Dumnezeu; Nora Iuga, Sexagenara şi tânărul; Doina Ruşti, Manuscrisul fanariot; Cristian Teodorescu, Medgidia, oraşul de apoi; Adrian Schiop, Soldaţii. Poveste din Ferentari; Matei Vişniec, Negustorul de începuturi de roman; Ana Maria Sandu, Pereţi subţiri;Ioana Bâldea Constantinescu, Dincolo de portocali; Lavinia Branişte, Interior Zero; Ioana Bradea, Înalt este numele tău; Tatiana Ţâbuleac, Vara în care mama a avut ochii verzi;Dan Lungu, Cum să uiţi o femeie.

Grupul este destul de eterogen: vârste diferite (de la 28, la 70 de ani), profesii diferite: Hedwig – născută la Mediaş, fostă profesoară de limba franceză şi istoria artei în Germania, Adela-traducătoare şi profesoară de engleză, Alexandra-economist, Smaranda Maxim- profesoară de limba română şi engleză, Ioana Pătrăşcoiu-antreprenor, Horaţiu Oltean- sticlar, Mirela Barbu- economist, Daniela (Ela)Tulai- Depner – online marketing manager, Edith Hajnalka Toth – muzician muzică sacră şi consilier pentru dezvoltare personală şi competenţe sociale şi Ana Boariu- fostă profesoară de limba română.

“Cafeneaua a pornit de la dorința de a cunoaște mai bine literatura română contemporană, din care se publică foarte mult, dar totuși rămâne o zonă prea puțin explorată de publicul larg. Noi considerăm că literatura oferă perspective variate despre fosta și actuala societate, cu mentalitatea și istoria sa și transmite cititorului fațete de identitate culturală. Nu cred că exagerez când spun că fiecare dintre noi, la club, ne-am identificat cu situații specifice și am descoperit texte care ne „vorbeau” foarte direct și personal.

Pe mine m-au atras autoarele românce și le-am citit cu același nesaț cu care am parcurs și literatura universală; textele lor abordează rolul și locul femeii în societate, copii, cariera și  dorința de afirmare la fel de valid ca și literatura străină și în același timp foarte specific societății în care trăim. Am descoperit că și noi avem o voce coerentă și relevantă în multiculturalismul global.Începând cu noiembrie 2020 am început să invităm autorii la discuțiile noastre în online, așa că ne-am văzut cu autori ca Dan Lungu, Tatiana Țîbuleac sau Marta Petreu, aceștia fiind doar câțiva dintre cei care ne-au onorat cu prezența.

Scriitorii și scriitoarele cu care ne-am văzut au fost fără excepție încântați să afle că există un club de carte care citește exclusiv texte de autori români contemporani și am reușit de fiecare dată să avem dialoguri relaxate, prietenoase, incitante și revelatoare.

Pentru că membrii clubului sunt de vârste diferite și au ocupații din cele mai variate, opiniile noastre, modul în care înțelegem textele și aspectele pe care le semnalăm fiecare dintre noi aduc un plus de valoare fiecărui volum discutat, lucru care a fost semnalat și de invitații noștri. Recomand tuturor să dea o șansă autoarelor și autorilor români, să îndrăznească să se regăsească în istoriile propuse de ei și sigur își vor găsi preferați. Dacă au plăcerea discuțiilor literare, clubul nostru îi așteaptă cu drag.

Vom continua întâlnirile online în martie, în direct (sperăm) cu Tatiana Ţîbuleac, ca să dialogăm pe marginea romanului „Grădina de sticlă”, mi-a spus Adela Boieșan.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *