Caravana Noaptea Muzeelor 2018

Sambata, 19 mai 2018, Muzeul ASTRA, institutie ale carei actiuni sunt posibile prin finantarea Consiliului Judetean Sibiu, organizeaza Noaptea Muzeelor. Acest program include si Caravana Noaptea Muzeelor, care se va desfasura pe urmatorul traseu: Sibiu – Daia – Rosia – Noul Roman – Cartisoara – Carta si retur. Inscrierile se fac pana in data de 15 mai 2018, la adresa de e-mail: noapteamuzeelor@muzeulastra.com, in limita locurilor disponibile.

Circuit Caravana Noaptea Muzeelor 2018

Daia. Cimitirul eroilor.

Batalia Sibiului a fost una dintre primele mari confruntari ale Armatei Romane de la intrarea Romaniei in Razboiul de Intregire Nationala din anii1916-1918. In atacul de noapte de la Rosia, Daia si Noul Sasesc, in zorii zilei de 9 septembire 1916, ostasii Regimentului 48 Infanterie din Buzau au plecat la lupta. Din cei 68 de ofiteri si 3600 de trupeti, la apelul de seara mai raspundeau doar 15 ofiteri si 800 de soldati.

Rosia

Rosia.

Bazilica romanica dateaza din primul sfert al secolului al 13-lea, dovada fiind dispozitia planimetrica: corp bazilical impartit in trei nave, cor patrat si absida semicirculara. Turnul a apartinut probabil unei familii de greavi, stabilita la Rosia in secolul al 14-lea, servind initial drept donjon. Membrii ai acestei familii au ocupat adesea inalte demnitati, precum greavul Petrus, fiul lui Lurentius, care in 1456 a fost comitele Sibiului, totodata jude regesc al scaunelor din Nocrich si Miercurea, iar in 1465, primar al Sibiului.

Noul Roman este un sat reprezentativ pentru Tara Oltului, un sat romanesc in intelesul cel mai adevarat al cuvantului, o asezare care poarta in numele sau cuvantul cu care ne numim tara si neamul. Centrul Cultural Memorial „Dr. Gheorghe Telea-Bologa” expune o impresionanta colectie de arta populara. Toate obiectele si piesele din interiorul si exteriorul cladirii, parte mostenite, altele obtinute si colectionate, prin stradania, abnegatia, perseverenta, dragostea de frumos si de traditional si talentul sotiei Maria Telea, cat si de Dr. Telea personal, constituie un autentic muzeu memorial al zonei etnografice a Tarii Oltului, al Transilvaniei, al Satului romanesc.

Cartisoara.

Cartisoara este o comuna pitoreasca situata la sud-estul judetului Sibiu. In actul de danie a lui Radu cel Frumos din 17 mai 1473, domn al Tarii Romanesti, doneaza unor slujbasi de-ai lui o serie de sate din Tara Fagarasului, printre care e amintita si Cartisoara. In anul 1968, in memoria vestitului Badea Cartan, cioban din Cartisoara, a fost inaugurat in centrul comunei un muzeu. Astazi, colectia acestuia cuprinde icoane pe sticla, carti din colectia lui Badea Cartan, fotografii vechi, ceramica si lazi de zestre.

Carta. La inceputul secolului al 13-lea, la Carta, pe malul stang al Oltului, isi fac aparitia celebrii calugari cistercieni. Acestia ajung aici la aproximativ 100 de ani de la intemeierea ordinului, in Franta. Arhitectul si atelierul de pietrari, activi la Carta dupa invazia mongola din anul 1241, au avut o contributie majora in diseminarea spiritului si a formelor artei gotice in Transilvania secolului al 13-lea.

Carta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *