Bruno Holzträger: 100 de ani de la nasterea handbalistului

In acest an, s-au implinit 100 de ani de la nasterea handbalistului mediesean Bruno Holzträger, participant la Jocurile Olimpice din anul 1936. Bruno Holzträger s-a nascut la Medias, in data de 29 iulie 1916, si a locuit pe str. Lunga nr.2. Holzträger si-a inceput cariera sportiva in echipa de handbal a Gimnaziului “St.L.Roth”, iar la varsta de 20 de ani a participat la Olimpiada de la Berlin.

Echipa de Handbal Medias anii30
Bruno Holzträger (nr 7 din stanga)

Atunci, Romania a avut o participare numeroasa. Am obtinut o medalie de argint, prin Henri Rang, la proba ecvestra. Au fost admise ca sporturi noi handbalul si baschetul, ale caror intreceri s-au desfasurat in aer liber. Alaturi de Hans Zikeli si Fritz Kasemiresch, Bruno a facut parte din lotul national de handbal.

Prin intermediul bunului prieten Hansotto Drotloff, va pot prezenta legitimatia lui Bruno Holzträger la Jocurile Olimpice din anul 1936, de la Berlin. Medieseanul nostru avea legitimatia cu numarul 16.268.

Legitimatie olimpiada Bruno H

La Olimpiada, Statele Unite si Romania s-au clasat pe ultimele locuri in grupele preliminare A, respectiv B, nereusind sa obtina niciun punct. Cele doua tari au disputat, pe 10 august 1936, un meci pentru stabilirea locurilor 5 si 6 din clasamentul final.

medalii olimpiada 1936

medalie olimpiada 1936

     

La evenimentul international, Bruno a jucat doar in partida contra Statelor Unite ale Americii, in care Romania a invins cu scorul de 10-3. Lotul tarii noastre era compus din jucatori de la cluburile din Sibiu (13), Medias (3), Brasov (1) si Bucuresti (2). Sportivii erau antrenati de sibianul Hans Schuschnig.

In perioada aceea, handbalul se juca in unsprezece jucatori. In perioada interbelica, handbalul era un joc popular printre medieseni. Echipa Gimnaziului “St.L.Roth”, care se numea “Coetus”, a participat la campionatul national in 1942. Mai jos este o fotografie care reprezinta lotul din perioada aceea.

Echipa handbal Gimnaziu St L Roth 1942

Intors din razboi, Bruno se ocupa, alaturi de prietenul si cumnatul sau Willi Lapka, de reinvierea handbalului in orasul natal. Aici se constituisera doua echipe feminine de handbal – una pe langa Fabrica de Pielarie „Karres”, antrenor J. Nagy, si una la Vitrometan, antrenor Gerdi Schunn. Willi Lapka si Bruno Holzträger formeaza o echipa de handbal masculin  pe langa fabrica „Karres”. Antrenorul noii echipe va fi Lapka, pe cand Holzträger preia echipa de femei a aceleasi fabrici. 

In 1949, Holzträger era legitimat ca arbitru federal de catre Federatia Romana de Handbal. Comisiunea Centrala de Arbitri a emis, in data de 22 mai 1949, o legitimatie pentru mediesean, dandu-i acestuia intrare gratuita la toate meciurile de handbal din Romania.

Bruno Holzträger

“Tov. Holzträger Bruno, domiciliat in Medias, str. Dr. Babes Nr.9, de profesie functionar al fabricii Record, este arbitru de hand-ball cu distinctiunea FEDERAL, fiind inmatriculat in controalele C.C.A.-ului sub Nr.3 din 1949. Prezenta ii serveste drept legitimatie pana la eliberarea noului tip de carnet de arbitru, dandu-i drept de libera intrare la jocurile de hand-ball pe tot cuprinsul R.P.R.-ului”.

In anul 1949 a condus echipa nationala de femei a Romaniei in primul ei meci international – meci cu echipa Ungariei, la Timisoara. In prima jumatate a anilor 1950, Holzträger era antrenorul echipei nationale a Romaniei de handbal feminin. Participa la peste 50 de meciuri internationale. In cadrul unui turneu, in septembrie 1953, echipa va consemna trei victorii.

In 1947, campioana masculina, echipa „Karres” a lui Willi Lapka, in 1948, campioana masculina era IRTI Medias, pe podiumuri regasim si pe Vointa Medias (antrenor Fritz Schmidt) si pe Avantul Agnita. Si echipa de femei castiga o serie de titluri: 1949 – echipa „Record” aduce primul titlu la Medias; in 1950, Zefirul Medias, antrenata de W. Lapka, devine campioana nationala, iar in 1951, Flamura Rosie (antrenor Bruno Holzträger) aduce pentru ultima data titlul la Medias. In anii urmatori, vor fi tot mai dificil de gasit jucatori si jucatoare de calitate, astfel ca handbalul la Medias nu va mai reveni la succesele de la inceputul anilor 1950.

Chiar daca majoritatea colegilor sai din echipa nationala au plecat in strainatate, Bruno a ramas la Medias, unde a si decedat, in data de 15 noiembrie 1978, la varsta de 62 de ani.

Comentarii
Posted in

mirceahodarnau

Activez in mass media de peste 25 ani. In 1997 am absolvit BBC Radio School si mai multe cursuri de „radio format”. Ne intalnim pe unde la Radio Ring, miercuri la talk-show-ul „Lentila de Contact”, iar in week-end te astept sambata la „Ring Hit” si duminica la „Hot and Fresh”. In anul 2013 am lansat volumul „Mediasul radiofonic 1950-2013” , „Sperante pe cartela” ( 2014) si „Mediesenii rock and roll” (2015).

19 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.