,,Anima ASTRA” – program special la inceput de aprilie

In acest sfarsit de saptamana Muzeul ASTRA va propune vizitatorilor noi animatii in cadrul programului cultural ,,Anima ASTRA”. Acestea vor fi puse in scena duminica, 3 aprilie a.c., in intervalul orar 11-16, in Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului, in preajma scolii din Ticera (zona Etno-Tehno Parc). Locatia respectiva a fost aleasa special pentru ca vizitatorii Muzeului sa descopere aici traditiile specifice Pastelui catolic.

Pe Calea Minoritatilor etnice (circuit multicultural multietnic propus prin intermediul proiectului Patrimoniu Deschis) se vor readuce la viata obiceiuri sasesti si maghiare precum cautatul oualor in iarba sau rostogolitul lor pe jgheab, practicate in special de copii in a doua zi de Pasti.

Foto arhiva CNM ASTRA_mic

,,La sasi, cautatul oualor, rostogolitul lor de pe deal sau pe jgheab, alergatul dupa oua erau doar cateva dintre modalitatile de distractie ale copiilor pe durata sarbatorilor de Pasti. Intreaga comunitate se bucura de sarbatori si de primavara in aer liber, la iarba verde, in apropierea satului, la un picnic cu oua rosii. Jocurile care inveseleau comunitatea se mai practica si astazi in comunitatile sasesti mai numeroase. Copiii mai mici cautau oua in iarba, cei mari sau tinerii se intreceau in rostogolitul oualor de pe deal sau incercau sa castige cat mai multe oua de la ”adversarii” in rostogolitul oualor pe jgheab. Pe langa voie buna, cei mici se vor bucura de recompense dulci”, a declarat Mirela Iancu, director dep. Marketing C.N.M. ASTRA.

Dupa traditia maghiara, portile Gospodariei de olar din Corund, judetul Harghita, si cele ale Gospodariei de miner sarar din Sarateni, judetul Mures vor fi impodobite cu crengi de brad, pentru a indruma flacaii spre ograda fetelor nemaritate. La sate, crengile erau aduse pe-nserat si impodobite cu panglici colorate. Batranii spun ca dragostea fata de fetele din sat se masoara in frumusetea cu care sunt impodobite portile.

Tot duminica, incepand cu ora 14:00, cu plecare de la poarta principala, va fi organizat un ghidaj tematic – Pescuitul la lipovenii din Delta Dunarii. Aici vor fi prezentate tehnici arhaice de pescuit specifice comunitatilor lipovene de pe bratele Dunarii, din Delta. Vizitatorii vor cunoaste astfel ustensile pescaresti arhaice, cum sunt vintilele, setcile sau carligele de morun care se regasesc in magazia de unelte a gospodariei de pescar din Mahmudia.

Comentarii
Posted in

mirceahodarnau

Activez in mass media de peste 25 ani. In 1997 am absolvit BBC Radio School si mai multe cursuri de „radio format”. Ne vedem saptamanal la Interviurile Medias News Blog. In anul 2013 am lansat volumul „Mediasul radiofonic 1950-2013” , „Sperante pe cartela” ( 2014) si „Mediesenii rock and roll” (2015). Pentru contact poti folosi adresa de e-mail : hodarnaumircea@gmail.com sau numarul de telefon +40749331750.

6 comentarii

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.