3500 de km cu bicicleta din Sibiu, până la Deventer, Olanda

Adina și Wouter Janssen, membri ai ong-ului EUphemia din Șura Mare, Sibiu, vor pleca din Sibiu pe 23 mai 2023 și vor pedala 3500 km până la Deventer, Olanda. Scopul lor este de a crește gradul de conștientizare cu privire la Obiectivele de Dezvoltare Durabilă. Așadar, în timpul turului vor vizita bune practici locale de dezvoltare durabilă în orașele pe care le traversează. „Prin aceasta sperăm să inspirăm oamenii să implementeze astfel de soluții durabile și în propriul mediu”, spune Adina Janssen-Țintea.

 Adina și Wouter Janssen sunt doi cicliști pasionați din România (Sibiu) și Olanda (Deventer). După ce au trăit câteva decenii în Olanda, s-au mutat în 2020 în România, Șura Mare (Sibiu). Pe lângă activitățile zilnice, aceștia dezvoltă și proiecte (pe bază de voluntariat) prin ong-ul EUphemia. Misiunea asociatiei pe care o conduc este de a promova și sprijini dezvoltarea de servicii și activități sociale, culturale, educaționale și sportive.

Proiectul Cycle4GlobalGoals este realizat în colaborare cu autorități locale, ong-uri și IMM-uri din țările traversate pentru a crea și mai multă conștientizare și acțiune pentru Obiectivele Globale de Dezvoltare Durabilă.

Turul cu bicicleta începe la Sibiu pe 23 mai 2023. și se va termina în Deventer (Olanda) pe 6 iulie 2023. Inițiatorii proiectului Cycle4GlobalGoals spun că doresc să conecteze și mai mult Europa de Est și de Vest, printr-un mod sportiv, dar mai presus de toate sustenabil. Legătura devine și mai simbolică, deoarece orașele partenere de lungă durată Sibiu și Deventer sunt începutul și sfârșitul acestei călătorii. “Vrem să creăm o mișcare”spune Wouter. De aceea, bicicliști din toate țările sunt bineveniți să li se alăture pentru a pedala (o parte a) traseul(ui).

Ce sunt Obiectivele Globale de Dezvoltare Durabilă?

Obiectivele de dezvoltare durabilă (ODD) au fost adoptate de Națiunile Unite în 2015. Aceste obiective reprezintă un apel universal către toate popoarele lumii de a lua măsuri pentru o tranziție durabilă, inovare și creștere economică, împotriva sărăciei, pentru a proteja planeta și a garanta că toți oamenii se pot bucura de o viață pașnică și prosperă. Strategia se concentrează pe trei piloni principali: social, economic și de mediu.

Sunt 17 Obiective Globale de atins până în 2030. Deci încă 7 ani în care este nevoie de multă acțiune în care tot ajutorul este necesar. Iar aceasta necesită și mai multă ambiție, conexiune și colaborare. “Alegem să mergem de-a lungul râurilor. Acestea au fost dintotdeauna o importantă arteră de legătură între popoare. Ca de exemplu, orașele hanseatice, care anul acesta își sărbătoresc 800 de ani de existență”, spune Wouter.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *