Remember: 120 de ani de la inaugurarea Sinagogii din Medias

In acest an, se implinesc 120 de ani de la inaugurarea Sinagogii din Medias. Evenimentul a fost marcat duminica, 4 septembrie, cu ocazia Zilei Europene a Culturii Evreiesti. Cea mai veche familie de evrei din Medias a fost familia Kappel, care s-a stabilit in oras cel tarziu la sfarsitul anilor 1700.

Conform unui recensamant efectuat de primarul Freiderich Theil si publicat in anul 1912, in anul 1850, la Medias, locuiau 109 evrei. In anul 1851, primul rabin din Medias a fost ales David Bäumel din nordul Bohemiei. El s-a casatorit cu Lotte, una dintre fiicele familiei Kappel. Ei au avut cinci copii, iar unul dintre acestia a devenit ofiter in armata austriaca. Una dintre fiice, Francesca (Fanny) a publicat cel putin doua carti de poezie in limba germana.

Synagoge Mediasch
Vedere realizata de fotograful mediesean Fitz Guggenberger. (Colectia Hansotto Drotloff)

In anul 1855, Rabinul David Bäumel a decis ca o locuinta din Medias sa fie transformata in sinagoga, dar doi ani mai tarziu a fost inchisa de autoritati, din cauza faptului ca lacasul de cult fusese deschis fara autorizatie. Cativa ani mai taziu, in 1896, a fost construita o noua sinagoga, in apropierea zidurilor cetatii.

Aceste aspecte referitoare la istoria Sinagogii si a comunitatii evreiesti din Medias au fost descoperite de Julie Dawson, cercetator si arhivist in cadrul Institutului Leo Baeck (NYC/Berlin). In urmatorii doi ani, mai multe alte detalii legate de istoria evreilor din Medias vor fi cercetate si prezentate in contextul proiectului TRACES, finantat de Programul de cercetare si inovare Orizont 2020 al Uniunii Europene.

Comentarii
Posted in

mirceahodarnau

Activez in mass media de peste 25 ani. In 1997 am absolvit BBC Radio School si mai multe cursuri de „radio format”. Ne intalnim pe unde la Radio Ring, miercuri la talk-show-ul „Lentila de Contact”, iar in week-end te astept sambata la „Ring Hit” si duminica la „Hot and Fresh”. In anul 2013 am lansat volumul „Mediasul radiofonic 1950-2013” , „Sperante pe cartela” ( 2014) si „Mediesenii rock and roll” (2015).

60 de comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.