1000 de umbrele pentru o Rosie, azi la Sibiu

Dupa o luna de proteste pentru salvarea Rosiei Montane, in duminica cu numarul cinci, Sibiu alege sa protesteze intr-un mod inedit: 1000 de umbrele colorate in centrul orasului. 1000 de umbrele pentru o Rosie.

1000 de umbrelute pentru o Rosie

Azi pentru marsul ce va incepe la ora 5 dupa-amiaza, din fata Farmaciei 24, sibienii aduc cu ei la protest, indiferent de vremea de afara, o umbrela. De ce un astfel de protest strengar, poate va intrebați.

Pentru ca umbrela va fi maine simbolul luptei noastre. Pentru ca nu ne sperie vremea rea si venirea toamnei. Pentru ca suntem hotarați sa ne atingem scopurile protestelor noastre si nu ne lasam invinsi de scaderea temperaturilor ori  de venirea ploilor. Pentru ca am inteles motivul amanarii deciziei comisiei speciale si a tergiversarii problemei Rosiei Montane: politicienii mizeaza pe oboseala oamenilor, plictiseala de a iesi la proteste si piedica reprezentata de vreme.

Am mai ințeles de asemenea ca indiferent de lucrurile care ne despart si de diferențe, acum, mai mult ca niciodata, ne uneste o cauza comuna.  O cauza care a trezit constiinta unei generații adormite si care devine, dincolo de protest, o stare de spirit. O normalitate.

Revendicarile sibienilor care vor iesi maine la protest sunt aceleasi cu ale tuturor romanilor care de patru saptamani incoace ies in strada:

1) Respingerea proiectului de lege prin vot la vedere, nu secret. Implicit, interzicerea mineritul pe baza de cianura in Romania.

2) Respingerea urgenta a acordul de mediu de catre Guvern.

3) Raspunderea in fața legii si demisia lui Victor Ponta, Dan Sova, Rovana Plumb, Daniel Barb si Gheorghe Duțu , urmata de anchetarea fiecaruia dintre ei.

4) Inscrierea Rosiei Montane pe lista de asteptare pentru includerea in patrimoniul UNESCO.

5)Interzicerea explorarii si exploatarii gazelor de sist pe teritoriul Romaniei.

 Duminica asta, sibienii protesteaza in familie purtand umbrele colorate. In semn de unitate. Salvarea Romaniei incepe cu Rosia Montana.

Comentarii
Posted in

mirceahodarnau

Activez in mass media de peste 25 ani. In 1997 am absolvit BBC Radio School si mai multe cursuri de „radio format”. Ne vedem saptamanal la Interviurile Medias News Blog. In anul 2013 am lansat volumul „Mediasul radiofonic 1950-2013” , „Sperante pe cartela” ( 2014) si „Mediesenii rock and roll” (2015). Pentru contact poti folosi adresa de e-mail : hodarnaumircea@gmail.com sau numarul de telefon +40749331750.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.