Ziua Internationala a Rromilor la Muzeul ASTRA

Muzeul ASTRA organizeaza azi, 8 aprilie, ora 13, o lectie deschisa cu elevi din municipiul si din judetul Sibiu. Evenimentul este organziat pentru a simboliza astfel Ziua Internationala a Rromilor, iar tema aleasa este limba rromani. Participa 10 beneficiari ai Centrului de zi A.R.A.P.A.M.E.S.U. Sibiu, 20 elevi ai Scolii cu clasele I-VIII din Altina, judetul Sibiu si 30 elevi ai Colegiului National Pedagogic „Andrei Saguna” Sibiu.

Foto credit: Silviu Popa

,,In Romania, incepand cu anul 2006, se marcheaza ziua de 8 Aprilie ca „sarbatoare a etniei rromilor din Romania” si a fost adoptata prin lege de Parlamentul Romaniei. Anul 2019 este declarat de catre UNESCO „anul international al limbilor indigene”, asadar ne propunem ca in aceasta data sa avem o lectie deschisa despre limba rromani cu elevi din municipiul si din judetul Sibiu. Limba rromani face parte din ramura indo-ariana a familiei de limbi indo-europene, fiind similara cu alte limbi indiene precum hindi. Alfabetul international al limbii rromani comune a fost adoptat la data de 7 aprilie 1990, cu ocazia unei sesiuni a Comisiei Lingvistice ce a avut loc la Varsovia. Elevii vor afla, intr-un mod interactiv despre originea limbii, influente, varietate, dar si cuvinte sau expresii in aceasta limba.”, a declarat Oana Burcea, muzeograf Muzeul ASTRA.

8 aprilie – Ziua Internationala a Rromilor de pretutindeni a fost adoptata la primul Congres Mondial al rromilor din Londra, anul 1971. Evenimentele organizate de Muzeul ASTRA cu acest prilej, vor avea loc in Sala Auditorium, Pavilionul Muzeal Multicultural (intrarea principala in Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului), strada Padurea Dumbrava, nr. 16-20.

Comentarii
Posted in

mirceahodarnau

Activez in mass media de peste 25 ani. In 1997 am absolvit BBC Radio School si mai multe cursuri de „radio format”. Ne intalnim pe unde la Radio Ring, miercuri la talk-show-ul „Lentila de Contact”, iar in week-end te astept sambata la „Ring Hit” si duminica la „Hot and Fresh”. In anul 2013 am lansat volumul „Mediasul radiofonic 1950-2013” , „Sperante pe cartela” ( 2014) si „Mediesenii rock and roll” (2015).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.