Zilele Culturii Ortodoxe: Concerte corale

Duminica, 29 octombrie, de la ora 15, mediesenii sunt asteptati la Sala Traube, la alte cateva momente cu o incarcatura culturala deosebita: o conferinta sustinuta de preot lector doctor Emanuel Pavel Tavala, Consilier Cultural la Mitropolia Ardealului, urmata de doua concerte: cel al Coralei ”Gheorghe Soima” a Protopopiatului Ortodox Roman Medias, singura corala barbateasca din Arhiepiscopia Sibiului, si cel al Corului Catedralei Ortodoxe Romane Medias.

Corala “Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil” a Catedralei Ortodoxe din Medias abordeaza un repertoriu variat, religios, folcloric, laic. Activeaza de peste 60 de ani in Catedrala din Medias, in fiecare duminica si sarbatoare de peste saptamana dand raspunsurile in cadrul Sfintei Liturghii. In prezent, corala are 50 de membrii coristi.

A participat la numeroase concerte si concursuri corale in tara, obtinand premii si distinctii, dintre care amintim: -1995: Premiul special in cadrul Concursului coral de muzica sacra de la Orastie; -2011: Premiul special al Festivalului de la Vistea, jud. Brasov; -2013: Locul I in Cadrul concursului national „Laudati pe Domnul”-etapa de concurs pe Arhiepiscopia Sibiului; Locul II in cadrul aceluiasi concurs-faza mitropolitana; – 2014: Mentiune I la Festivalul-concurs coral de la Valcea; -2015: Locul I la concursul “Cu noi este Dumnezeu” desfasurat la Orastie;

Corala barbateasca “Gheorghe Soima” a Protopopiatului Ortodox Roman Medias

Corala barbateasca “Gheorghe Soima” a Protopopiatului Ortodox Roman Medias s-a infiintat in anul 2012, la initiativa Parintelui Protopop Ovidiu Ioan Gaban, cu binecuvantarea IPS Parinte Laurentiu Streza, Arhiepiscopul Sibiului si Mitropolitul Ardealului. Corala are in componenta sa preoti, teologi si cantareti din cuprinsul Protopopiatului Medias.

Inca de la infiintare, corala este dirijata de catre profesor Ovidiu Petru Moldovan, ajutat fiind de parintele Nicolae Cretu. Pe plan organizatoric–administrativ, corala este sustinuta si coordonata de Parintele Protopop Ovidiu Ioan Gaban. Repertoriul muzical este variat, alcatuit fiind din piese coral-religioase, folclorice, dar si laice. Scopul principal al coralei este cel pastoral-misionar, adica acela de a bucura duhovniceste, prin cant, credinciosii din parohiile protopopiatului Medias si nu numai.

Intre realizarile pe plan muzical national si international, amintim ca in perioada 8-12 octombrie 2014, cu binecuvantarea IPS Parinte Laurentiu Streza, corala a participat la Festivalul International de Muzica Corala din Serbia, unde a obtinut doua medalii de argint, iar mai apoi, in perioada 14-16 mai 2015, la Ramnicu Valcea, la Festivalul „Un talent innascut”, unde a obtinut medalia de bronz.

Protopopiatul Ortodox Roman Medias si Asociatia Culturala ”Mediasul nostru”, in parteneriat cu Primaria Municipiului Medias organizeaza, in zilele de 28-29 octombrie 2017, Zilele Culturii Ortodoxe. Evenimentul, numit initial Festivalul Culturii Ortodoxe, la prima sa editie, din 2016, se va desfasura, incepand din acest an, sub titulatura de ”Zilele Culturii Ortodoxe”, bucurandu-se, si de aceasta data, de binecuvantarea Mitropolitului Ardealului, IPS Dr. Laurentiu Streza.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.