Weinfest: Relansarea brandului “Ambrosi”

Maine, 22 septembrie a.c., in cadrul Weinfest are loc relansarea brandului “Ambrosi”.  Evenimentul este programat la ora 13:00, in Casa Schuller, in cadrul expozitiei “Medias, vechea Metropola de vin a Transilvaniei”.

Michael Ambrosi sen, Michael Ambrosi si mai tarziu Alfred Ambrosi au pus umarul la dezvoltarea domeniului viiticol prin infiintarea de culturi vaste de vite de vie altoite.

Seniorul Michael Ambrosi a fost o personalitate marcanta a sasilor transilvaneni si a comitetului director al Asociatiei „Siebenbürghische sächsische Landwirtschaftsverein”(sef al comisiei de viticultura). Viticultorul s-a nascut in 26 ianuarie 1862 in comuna Tirnava, judetul Sibiu si a urmat cursurile gimnaziale la Medias. A fost membru in Parlamentul Romaniei, dupa Unirea de la 1 Decembrie 1918, reprezentant al Cercului electoral Bazna. A decedat in Medias, la 18 martie 1933.

Ambrosi a fost Presedintele Asociatiunii Sasesti de Viticultura din Transilvania, a detinut Pepinierele de la Aiud, actuala Statiune de cercetare pentru Vinificatie de la Blaj, depozitele de vin de la Medias si a fost asociat al Principelui Stirbey la Pepinierele de la Buftea. Astfel el a pus umarul la replantarea Transilvaniei, si impreuna cu Principele Stirbey a Tarii Romanesti si a Tarilor Baltice. De asemenea el este cel care in 1928 a dat numele actual soiului de struguri Feteasca Regala aparut la Danes sub numele de Danasana.

Juniorul Michael Ambrosi (1880-1940) s-a nascut in comuna Tirnava si a urmat cursurile Scolii Agricole Medias si apoi ale unei Scoli Superioare de Viticultura din Ungaria. In 1902 a pus bazele unei Scoli de Vita si Pomi la Aiud, care devine cea mai mare intreprindere de profil a vremii, din Transilvania. Intre anii 1933-1934 a fost primar al Mediasului. Ca o recunoastere a activitaţii sale, este onorat cu funcţia de presedinte al Societaţii de Pomicultura si Viticultura din Romania si i se decerneaza Crucea Ordinul „Meritul Agricol” in grad de cavaler.

Comentarii
Posted in

mirceahodarnau

Activez in mass media de peste 25 ani. In 1997 am absolvit BBC Radio School si mai multe cursuri de „radio format”. Ne intalnim pe unde la Radio Ring, miercuri la talk-show-ul „Lentila de Contact”, iar in week-end te astept sambata la „Ring Hit” si duminica la „Hot and Fresh”. In anul 2013 am lansat volumul „Mediasul radiofonic 1950-2013” , „Sperante pe cartela” ( 2014) si „Mediesenii rock and roll” (2015).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.