Trupa de teatru nescris, in premiera la Medias

Duminica, 23 octombrie 2016, ora 15.45, pe scena Festivalului Culturii Ortodoxe va urca TRUPA DE TEATRU NESCRIS ”CONSTANTIN IUGAN” DIN COMUNA SANT (jud. Bistrita Nasaud).

Teatrul Nescris din Șanț 1

Teatrul Nescris din Sant este cea mai veche forma de teatru comunitar si este unic in Romania. Se pare ca aceasta neobisnuita trupa de teatru fiinteaza inca din anul 1912. In 1935, in peregrinarile sale de documentare prin tara, sociologul si istoricul roman Dimitrie Gusti a descoperit la Sant aceasta trupa de teatru rural, animata de un satean, Constantin Iugan, un om simplu, fara nici un fel de studii de specialitate. Acesta a dus teatrul mai departe si a predat stafeta celor care formeaza si azi nucleul trupei de teatru ce i-a preluat numele.

Cei mai vechi membri ai trupei sunt sotii Ieronim si Sabina Constantin, care activeaza in trupa din 1972. Alaturi de ei, din trupa mai fac parte: Ioan Cailean, Valeruta Chisner, Sofia Ciuciuleac, Iacob Acu, Valeria Cailean, Floarea Nistor.

TEATRUL NESCRIS DIN ȘANȚ 2

Piesele de teatru pe care le joaca sunt, de fapt, intamplari reale din viata satului, transmise, de la o generatie la alta, pe cale orala. Nu exista regizor, nici text scris. Singurul care ramane neschimbat, de la o reprezentatie la alta, este mesajul transmis, menit nu numai sa starneasca rasul, ci avand, mai ales, un rol moralizator.

Comentarii
Posted in

mirceahodarnau

Activez in mass media de peste 25 ani. In 1997 am absolvit BBC Radio School si mai multe cursuri de „radio format”. Ne intalnim pe unde la Radio Ring, miercuri la talk-show-ul „Lentila de Contact”, iar in week-end te astept sambata la „Ring Hit” si duminica la „Hot and Fresh”. In anul 2013 am lansat volumul „Mediasul radiofonic 1950-2013” , „Sperante pe cartela” ( 2014) si „Mediesenii rock and roll” (2015).

24 de comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.