TIFF Sibiu 2018

Intre 20 si 24 iunie, Festivalul International de Film Transilvania ajunge la Sibiu. Cele mai asteptate titluri ale anului, premiere mondiale, proiectii in aer liber si zeci de invitati speciali vor transforma orasul, timp de 5 zile, in capitala filmului, spre incantarea sibienilor  si a turistilor veniti din intreaga lume. Cea dea 12-a editie TIFF Sibiu se va deschide miercuri, pe 20 iunie, cu proiectia celui mai mai recent film regizat de celebrul Wes Anderson. Insula cainilor/ Isle of Dogs va rula de la ora 22:00,  in Piata Mare – spatiu ce va gazdui seara de seara de seara evenimente la care sunt asteptati mii de cinefili.

Proiectii in aer liber sunt programate dupa lasarea serii si in Parcul Cetatii, un nou spatiu alternativ, special amenajat, in care cinefilii sunt invitati zilnic sa se bucure de atmosfera de festival, dupa ora 17:00, in zona de lounge. Vineri seara la ora 22:00, provocam o intalnire neobisnuita intre pionierii snowboardingului din Norvegia si cei din Romania. Trei dintre protagonistii filmului documentar There’s Always Next Season, printre care si regizorul Carl Christian Lein Størmer, s-au decis sa impartaseasca in premiera povestea inceputurilor snowboardingului in Tromso, chiar comunitatii iubitorilor de sporturi de iarna din Sibiu. Sambata seara, filmul verii se vede la TIFF. Charleston, in care Serban Pavlu, Radu Iacoban si Ana Ularu devin protagonistii unei povesti tragi-comice despre iubiri pierdute, va fi proiectat in prezenta echipei. Tot aici, pe 20 iunie, de la aceeasi ora, va rula Foxtrot (r. Samuel Maoz). Povestea inspirata de conflictul israeliano-palestinian a fost distinsa cu Marele Premiu al Juriului la Festivalul International de Film de la Venetia si a castigat nu mai putin de 8 trofee Ophir la ,,Oscarurile israeliene’’. Intrarea este libera la proiectiile din Piata Mare si Parcul Cetatii.

Editia cu numarul 12 se va incheia cu o seara de gala. Actorul Florin Piersic, una dintre cele mai indragite figuri ale cinemaului autohton, va fi invitat pe 24 iunie, de la ora 22:00, in Piata Mare, la proiectia filmului Parasutistii (1974). Productia regizata de Dinu Colcea va readuce pe marele ecran o poveste dinamica de dragoste, cu indragitul actor in rol principal.

Cele mai populare titluri  prezentate la TIFF vor putea fi urmarite si la Teatrul Gong, unde vineri seara, de la ora 18:00, va rula Vinovatul/ The Guilty (r. Gustav Moller), thrillerul distins cu Premiul Publicului, iar de la 20:00, Nu ma atinge-ma/ Touch Me Not (r. Adina Pintilie), premiat cu Ursul de Aur la Berlin. Cinefilii ii vor putea intalni la proiectiile organizate in acelasi spatiu pe regizorii si actorii din Secretul Fericirii (r. Vlad Zamfirescu), Cateva conversatii despre o fata foarte inalta (r. Bogdan Theodor Olteanu), Povestea unui pierde vara (r. Paul Negoescu) si Marita (r. Cristi Iftimie).

O selectie speciala de filme semnate de Ingmar Bergman va fi prezentata la Sala Astra, in cadrul retrospectivei dedicate celor 100 de ani de la nasterea marelui cineast suedez. Documentare, titluri care chestioneaza corectitudinea politica, proiectii speciale si evenimente dedicate celor mai tineri dintre cinefili vor imbogati programul variat al editiei.

Seri cu povesti in aer liber sunt programate si la barajul de la Gura Raului, la Palatul de Vara Brukenthal din Avrig si pe scena de pe lacul Muzeului in Aer Liber din Dumbrava Sibiului.

Biletele pentru TIFF Sibiu 2018 vor fi disponibile in curand pe https://tiff.eventbook.ro iar din data de 19 iunie vor putea fi achizitionate si de la info-point-ul din Piata Mare sau la locatii, inaintea proiectiilor.

Comentarii
Posted in

mirceahodarnau

Activez in mass media de peste 25 ani. In 1997 am absolvit BBC Radio School si mai multe cursuri de „radio format”. Ne intalnim pe unde la Radio Ring, miercuri la talk-show-ul „Lentila de Contact”, iar in week-end te astept sambata la „Ring Hit” si duminica la „Hot and Fresh”. In anul 2013 am lansat volumul „Mediasul radiofonic 1950-2013” , „Sperante pe cartela” ( 2014) si „Mediesenii rock and roll” (2015).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.