Teracota Medias, la Bonton (Digi24)

Postul de televiziune Digi 24 a prezentat duminica, 29 octombrie a.c., povestea celei mai vechi fabrici de teracota din Romania. O serie de cahle realizate la Teracota Medias sunt expuse la o galerie din Bucuresti. „Teracota, mon amour!” este o colaborare intre Asociatia Imbold si Teracota Medias. Alaturi de piesele ceramice, „Teracota, mon amour!” expune si o soba mobila cu cahle pictate, lipita cu pamant galben si montata de unul dintre sobarii de la Teracota. Vizitand expozitia, colegii de la Digi 24 au aflat despre povestea fabricii mediesene.

Fabrica de teracota din Medias a fost infiintata in anul 1906 si avea 25 de muncitori. De la inceputuri, fabrica a fost cu capital integral privat, avand ca patron un cetatean roman de origine germana, pe nume Gref Iulius. El a vandut-o apoi, in anul 1938, unui cetatean roman, Ioan Rusu. De la acesta, fabrica a trecut in proprietatea statului, prin nationalizare, fiind parte componenta a Cema Sibiu. In anul 1998, a trecut din nou in proprietate privata ca S.C. Prod NM S.R.L., avand ca obiect principal de activitate producerea si comercializarea cahlelor din teracota presate (tiparite, fasonate) manual pentru sobe si seminee.

Acum, dupa 110 ani, fabrica se intoarce din nou in proprietatea unui cetatean roman de origine germana, dl. Draser Uwe, un tanar intreprinzator de succes, dornic sa dezvolte acest mestesug de mult uitat. Ca parte din grupul SN DECO, societatea Teracota Medias va continua acelasi procedeu manual de presare a cahlelor, mentinand reteta originala utilizata inca de la infiintarea fabricii.

Comentarii

Un comentariu


  1. Excelentă știre. Cred că sunt foarte puțini cei care cunosc această pagină din istoria ca cea din Mediașului care merită a fi popularizată. Când ne vom bucura și noi, medieșenii, de o expoziție similară ca cea din capitală. Cahlele constituie un subiect de colecționare mai ales în alte țări. Sunt colecții interesante cu piese vechi, foarte valoroase.
    Mai puțin cunoscut este și faptul că în urmă cu câțiva ani, o emisiune filatelică bilaterală româno-portugheză a avut drept tematică comună o serie de cahle din cele două țări.
    Felicitări Mircea!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.