Sah : Istoricul competitie „Turneului Regilor” Romgaz

Azi incepe, la Medias, o noua editie a competitiei internationale de sah “Turneul Regilor”, motiv pentru care fac o trecere in revista a celor opt editii desfasurate pana acum. 
Sub tutela performantei si ascensiunii concursului international de sah “Turneul Regilor” pe parcursul a IX editii, Romgaz a devenit unul dintre sustinatorii cei mai importanti ai sportului rege, pentru tara noastra. Alegand sa sprijine organizarea acestui prestigios turneu, Romgaz dovedeste atasamentul pentru valorile adevarate si pentru performanta mintii, competitia devenind parte a actiunilor sale corporatiste de responsabilitate sociala. 

turneul-regilor

Succesul remarcabil, atat in plan national, cat si international, de care s-a bucurat aceasta competitie, organizata de Asociatia Clubul Sportiv “Elisabeta Polihroniade” cu sprijinul Romgaz, este cu atat mai rasunator cu cat evenimentul a devenit o manifestare sportiva dintre cele mai apreciate in lume si recunoscute atat de Federatia Romana de Sah, cat si de catre Federatia Internationala (FIDE).
Datorita conditiilor competitionale deosebite asigurate de catre organizatori, a notorietatii  si aprecierii deosebite din partea Grand Slam-ului Chess Association, Turneul Regilor a fost introdus in anul 2010 in circuitul Grand Slam, alaturi de turneele de la Nanjing China, Wijk aan Zee Olanda (inceput in 1938), Linares (inceput in 1978) si Bilbao Spania, inaintea unor turnee similare din Federatia Rusa, Anglia, SUA si Argentina. 
Ideea unei competitii restranse, de mare prestigiu, cu mari maestri ai esichierului mondial, s-a materializat in anul 2007, prin fructificarea unei colaborari mai vechi intre Romgaz si Marea Maestra Internationala Elisabeta Polihroniade.

Lentila de contact Turneul Regilor 2011

Prima editie a „Turneului Regilor”, organizata la Bazna, s-a dovedit a fi una inedita si apreciata, organizatorii reunind glorii ale sahului din anii `70 si `80, fosti campioni mondiali pe care iubitorii sportului mintii ar fi dorit sa-i intalneasca si sa-i vada jucand: Khalifman Alexander, Vaganian Rafael, Beliavsky Alexander, Andersson Ulf, Ribli Zoltan, Mecking Henrique, Sokolov Andrei, Chiburdanidze Maia, Portisch Lajos, Suba Mihai, Timman Jan. In acel an, competitia a fost castigata de Khalifman Alexander din Rusia.
In anul 2008, Romgaz a continuat, alaturi de Asociatia Clubul Sportiv Elisabeta Polihroniade, sa se implice activ in sustinerea turneului care si de aceasta data a reunit la start legende ale sportului rege intr-o atmosfera prieteneasca de respect reciproc si sportivitate. Surpriza placuta a acestei editii a fost legendarul Boris Spassky, care a prezidat competitia in calitate de presedinte al turneului.
Concurentii, sportivi cu un rating de invidiat in lumea sahista, au demonstrat la Bazna – localitate devenita, pe parcursul turneului, capitala mondiala a sahului international – un nivel ridicat de performanta si competitivitate: Short Nigel, Andersson Ulf, Portisch Lajos, Suba Mihai, Murariu Andrei, Beliavsky Alexander, Khalifman Alexander, Mecking Henrique, Timman Jan, Vaganian Rafael, Sokolov Andrei. Arbitrul international Radu Chirila si arbitrul FIDE Gabriel Georgescu au condus desfasurarea competitiei sportive, iar titlul de castigator a fost revendicat in cadrul acestui turneu de catre Short Nigel din Anglia.

Turneul Regilor 2009

Clubul de Sah “Elisabeta Polihroniade” si compania Romgaz aduc, in anul 2009, pe scena sahului romanesc o noua editie a Turneului Regilor, gazduita la hotelul Expro din Bazna. Personalitati marcante ale sportului rege, invitati de onoare si organizatori au omagiat jucatorii de exceptie prezenti la Bazna. Ucraineanul Vassily Ivanchuk a reusit sa se claseze pe primul loc al concursului, el fiind urmat de israelianul Boris Gelfand. Pe treapta a III-a a podiumului de premiere s-a clasat spaniolul Alexei Shirov, urmat de azerul Teimour Radjabov. Locul 5 i-a revenit americanului Gata Kamsky, iar locul sase a fost ocupat de compatriotul nostru, Liviu-Dieter Nisipeanu. In cadrul Turneului a fost programata si o premiera nationala – marele maestru Henrique Costa Mecking din Brazilia si-a lansat o carte biografica in limba romana.

Henrique Costa Mecking

Dupa doua editii dedicate gloriilor anilor 1980-1990 si dupa o a treia editie care a insemnat un puternic concurs de categoria XX, Turneul Regilor atinge in anul 2010 nivelul sau de varf (medie rating: 2742), prin participarea numarului unu din lume, norvegianul Magnus Carlsen, care, la numai 19 ani, are un rating de 2813. Turneul a avut loc la Casa Gazelor Naturale din Medias, sub egida Romgaz, fiind organizat de Asociatia Clubul de Sah „Elisabeta Polihroniade”. Ceilalti participanti au fost Boris Ghelfand (Israel, rating 2741, locul 11 mondial), Teimour Radjabov (Azerbaidjan, rating 2740, locul 13 mondial), Ruslan Ponomariov (Ucraina, rating 2733, locul 18 mondial), Wang Yue (China, rating 2752, locul 8 mondial) si Liviu-Dieter Nisipeanu (cel mai bun jucator roman, rating 2672, locul 59 mondial). Turneul Regilor a fost castigat de nordicul Magnus Carlsen (19 ani), care nu a pierdut niciun meci la Medias. Carlsen s-a impus in cinci meciuri si a remizat in celelalte cinci.

Magnus Carlsen Turneul Regilor 2010

Editia 2012 a Turneului Regilor, deja o competitie traditionala de sah gazduita de Romania, s-a desfasurat la sediul Institutului de Statistica din Bucuresti, in perioada 7-14 noiembrie. Competitia s-a desfasurat intr-o formula cu patru jucatori: italianul Fabiano Caruna, 2.786 puncte elo, locul 5 in clasamentul mondial, bulgarul Veselin Topalov, 2.769 puncte elo, locul 8 mondial, Vasili Ivanciuk, din Ucraina, 2.763 puncte elo, locul 11 mondial, si reprezentantul tarii noastre Liviu-Dieter Nisipeanu, 2.661 puncte elo.

Romgaz a sustinut si in anul 2013 “Turneul Regilor”, organizat de catre Asociatia Clubul Sportiv “Elisabeta Polihroniade”, competitia fiind gazduita in acest an de Palatul Academiei de Studii Economice din Bucuresti in perioada 6-17 octombrie. RYSA (Romanian Youth Sports Association) si Marshall Turism au fost alaturi de organizatori in calitate de parteneri. Intr-o formula de cinci participanti care au jucat tur-retur, turneul de anul acesta a reunit jucatori consacrati ai sahului mondial: Fabiano Caruana (Italia, GM, 2779), fostul campion mondial Ruslan Ponomariov (Ucraina, GM, 2756), Wang Hao (China, GM, 2736), Radjabov Teimour (Azerbaidjan, GM, 2733) si Liviu-Dieter Nisipeanu, (Romania, GM, 2665). Italianul Fabiano Caruana a castigat in acest an, pe locurile urmatoare s-au clasat chinezul Wang Hao cu 4,5 puncte, maestrul roman Liviu-Dieter Nisipeanu cu 4 puncte, Teimur Radjabov (Azerbaidjan) cu 3,5 puncte si campionul mondial Ruslan Ponomariov (Ucraina) cu 3 puncte.

Caruana Fabiano

Editia a VIII-a “Turneul Regilor” s-a desfasurat in perioada 22 – 26 noiembrie 2014. Formatul acestei editii a Turneului Regilor a fost un joc pe echipe, un meci intre selectionatele olimpice ale Romaniei si Chinei – campioana olimpica en-titre, in sistem Scheveningen, unde fiecare jucator al unei echipe intalneste fiecare jucator al echipei adverse. Casa Gazelor Naturale a gazduit la Medias meciurile singurului turneu de Grand Slam din Romania, arbitrajul fiind coordonat de reputatul Faik Gasanov (Azerbaidjan) si secundat de Radu Chirila, arbitru international.

Echipa Chinei Turneul Regilor 2015

Investind in inteligenta, organizatorii si sustinatorii acestui concurs doresc sa continue traditia inceputa in anul 2007, odata cu prima editie a Turneului Regilor, dar mai ales promovarea sportului mintii in Romania.

Comentarii
Posted in

mirceahodarnau

Activez in mass media de peste 25 ani. In 1997 am absolvit BBC Radio School si mai multe cursuri de „radio format”. Ne intalnim pe unde la Radio Ring, miercuri la talk-show-ul „Lentila de Contact”, iar in week-end te astept sambata la „Ring Hit” si duminica la „Hot and Fresh”. In anul 2013 am lansat volumul „Mediasul radiofonic 1950-2013” , „Sperante pe cartela” ( 2014) si „Mediesenii rock and roll” (2015).

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.