Remember: Reuniunea Meseriasilor Romani din Medias

In urma cu 90 de ani, la Tribunalul din Sighisoara a fost inregistrata Reuniunea Meseriasilor Romani din Medias. Numarul meseriasilor care au aderat la aceasta asociatie in anul 1925 a fost de 163 de membrii cotizanti, iar in anul 1929 ajunsesera deja la 347.

Reuniunea-meseriasilor-romani-Medias-1943
Reuniunea Meseriasilor Romani Medias 1943

Cu toate ca in primul volum din “Monografia Judetului Tarnava Mare” apare ca “Reuniunea Meseriasilor Romani” din Medias a fost infiintata in anul 1919, nu am gasit in arhive alte documente care sa ateste acest lucru. Dar in manuscrisul volumului “Marturiile unui vechi mediesean”, semnat de Ioan Lupu, volum aparut in anul 2004, exista, incepand cu pagina 18, cateva mentiuni foarte importante referitoare la actul constitutiv al Reuniunii si membrii acesteia.

Ioan Lupu transcrie in cartea sa actul constitutiv din anul 1925, prin care se certifica faptul ca Reuniunea Meseriasilor Romani din Medias a fost recunoscuta ca persoana juridica prin sedinta Tribunalului Sighisoara nr.G 1000/13/1925, din luna octombrie, si a fost inscrisa in Registrul Special al persoanelor juridice sub numarul 90. Documentul este datat “Sighisoara la 12 nov. 1925, AL. TŐRŐK, grefier”.

In actul constituiv au fost trecute numele a 27 de persoane fondatoare. La fiecare persoana in parte este mentionata meseria pe care o practica si domiciliul stabil. In act sunt precizate si numele celor sapte persoane din componenta comitetului de conducere. Comitetul era compus din presedinte, vicepresedinte, secretar, controlor, bibliotecar, casier si economist. Documentul mai mentioneaza ca cei douazeci si sapte au facut parte din oficiul de adunari generale de constituire. Cei care au fost initiatorii reuniunii mediesene erau de profesie: pantofar, rotar, contabil, blanar, fabricant de sapun, tamplar, fierar, caciular, croitor si printre ei se aflau si doua calfe.

Steagul Reuniunii Meseriasilor Romani din Medias_2

Din informatiile pe care le detin pot sa afirm ca Reuniunea Meseriasilor Romania din Medias a avut doua steaguri. Cel de-al doilea a fost sfintit in vara anului 1933, la eveniment a participat si primarul Michael Ambrosi jr., impreuna cu alti doi reprezentanti ai administratiei locale. Cu aceasta ocazie s-a facut si o donatie de 1.000 lei, de catre primar in numele orasului Medias. Momentan, steagul se afla in custodia Asociatiei Culturale “Mediasul Nostru”, fiind primit ca donatie din partea doamnei Marcela Piteiu, in data de 5 octombrie 2013.

Un material mai detaliat despre Reuniunea Meseriasilor Romani din Medias am prezentat in 28 noiembrie 2015, la Sesiunea de comunicari stiintifice, organizata de Colegiul Tehnic Mediensis. Materialul va fi publicat in acest an.

Niciun comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *