Remember: Prima expozitie filatelica scolara la Medias

In acest an s-au implinit 70 de ani de la prima expozitie filatelica scolara din orasul nostru. Evenimentul s-a defasurat in 21 iunie 1947, la Liceul “Stephan Ludwig Roth”. Expozitia a mai avut o editie si in anul urmator, dupa care a fost interzisa in perioada comunista.

Dupa 65 de ani, in anul 2012, Cercul Filatelic Medias a mai organizat o expozitie asemanatoare, in incinta liceului mediesean. Cu aceasta ocazie a fost realizata si o insigna omangiala, iar vernisajul expozitiei il poti vedea aici.

Filatelistul mediesean Liviu Pintican Juga a consemnat aniversarea din acest an in cadrul unui articol publicat in Curierul filatelic. Materialul este postat mai jos.

“70 DE ANI DE LA PRIMA EXPOZITIE FILATELICA SCOLARA DIN MEDIAS

Anul acesta s-au implinit 70 de ani de la prima expozitie scolara din Medias, organizata la Liceul ”Stephan Ludwig Roth” din localitate. Neavand multe informatii despre acest eveniment, am apelat la un prieten stabilit actualmente in Germania si care, fiind elev la liceul respectiv, dar si un pasionat filatelist, mi-a permis sa fac publice amintirile pe care mi le-a impartasit.

Iata ce am retinut din destainuirea domnului Wilhelm Lukas: Organizatorul expozitiei a fost profesorul dr. Arnold Kornfeld, cel care conducea catedra de desen din scoala. Pentru spatiul de expunere a fost preferata sala de desen a scolii, ideala pentru asemenea evenimente, mai ales ca avea o luminozitate naturala, inclusiv din tavanul incaperii.

Expozitia a fost deschisa la sfarsitul anului scolar, la 21 iunie 1947. Fiecarui elev, dascalul – poreclit „unchiul gandacilor”(„Kieweronkel”) – i-a sugerat sa participe cu un exponat avand o anumita tematica.

Din pacate, dl. Lukas nu-i mai tine minte pe toti expozantii, dar, in urma unor investigatii, a reusit sa reconstituie o lista partiala, dupa cum urmeaza:

  • Feder Gustav – „Animale (fauna)”, prezentate pe diferite criterii

  • Lukas Wilhelm – „Costume nationale” din diferite tari

  • Meithert Walter – „Drumul timbrului postal in album”

  • Romer Reimar – „Agricultura prezentata pe timbrele postale”

  • Romer Wilfried – „Agricultura, industria si comertul”

  • Schuster Erwin – „Peisaje”

  • Stirner Hans – „Orase din Romania” , cu timbre pe harta Romaniei

  • Stirner Horst – „Frumoasa Austria”, cu timbre pe harta Austriei.

Ca material filatelic, a fost realizata o ”Foaie-souvenir”, francata cu cate o marca din emisiunea ”Casa Scoalelor” si obliterata cu o stampila speciala, aplicata cu tus rosu.

Pentru ca au fost solicitari suplimentare, s-a mai realizat o transa similara, dar francata cu marca de 500 lei, din seria „Regele Mihai I”, amprenta stampilei fiind de culoare neagra.

Foile respective reproduc, in imaginile desenate, fatadele liceului ”St.L.Roth” si a Scolii vechi (azi ”Hermann Oberth”), precum si Bastionul de paza a portii, Turnul Clopotarilor si Turnul Trompetilor. Textul, inclusiv cel al stampilei, este scris monolingv – numai in limba germana. Tiparirea foilor a fost comandata la tipografia Feder din Medias.

Ing. Liviu Pintican-Juga”

Niciun comentariu


  1. Dragă Mircea,
    Trebuie sincer să-ți mulțumesc. Mi-ai făcut o frumoasă surpriză. Filatelia medieșeană are istoria ei pe care tu, mai mult decât un filatelist, o respecți și o faci să rămână vie pentru cei care iubesc mărcile poștale, dar și pentru cei care îndrăgesc istoria orașului nostru. Mi-e dor să bem o bere împreună și să punem la cale poate alte proiecte de viitor, sau dacă nu, să depănăm amintiri. Te îmbrățișez.
    Lliviu P.J.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *