Remember: Maialul mediesenilor

Precum jocul Turu de Pasti, a devenit o traditie ca mediesenii sa sarbatoreasca venirea primaverii prin petrecerea campeneasca de la Barajul Ighis. Anul acesta, Primaria Medias organizeaza cea de-a opta editie a manifestarii “Maial – serbare campeneasca”, care insa are o istorie mult mai indelungata.

“La origine, maialul desemneaza o sarbatoare sau o petrecere campeneasca in cinstea primaverii, organizata de scolari. Dupa cum o indica insasi denumirea sa, aceasta manifestare se derula cu precadere in luna mai, interval in care natura da, prin flori si frunze, semnalul intrarii in anotimpul renasterii sale: primavara.

Dansul zanelor in Wewern, Maialul din 1935.

Intrata in arealul transilvan pe filiera germana, ceremonia maialului s-a raspandit cu precadere in secolul al XIX-lea, devenind populara in mediul scolar romanesc”, scrie Ana-Maria Stan, in studiul “Maialul brasovenilor sagunisti stabiliti la Cluj – o sarbatoare academica si culturala din perioada interbelica”.

De la prietenul Hansotto Drotloff am primit fotografii  din perioada 1920 – 1935. 

La Maialul din anul 1933 a participat si savantul Hermann Oberth. 

Colegiul de profesori de la liceul Stepahn Ludwig Roth cu ocazia Maialului 1933. In centrul fotografiei savantul Hermann Oberth urmat de muzicianul Fritz Schuller.

“Maialul” are loc anual, in luna mai si a adunat, de-a lungul timpului, mii de medieseni, in diferite locuri ale orasului: Wewern, Binderbubi, Elesteu, Greweln sau Barajul Ighis. George Togan a descris cum petreceau mediesenii la Maial, in volumul “Medias, Istorie romantata”, lansat de Editura “Dacia Traiana”, in anul 1944.

“Sarbatoarea Sfintelor Rusalii umplea piata orasului cu multa voie buna. In aceasta zi, Romanii lasau amaraciunile din inimi si se adunau la “maial”, scrie Togan. Dupa ce participau la slujba de la biserica cu hramul “Inaltarea Domnului”, mediesenii se indreaptau spre centrul orasului.

Alaiul era deschis de feciori calari cu steaguri, capitanii vecinatatilor, care alegorice trase de patru boi si membrii Reuniunii Meseriasilor Romani. Din Piata, mediesenii plecau spre Poiana Campului, in zona Wewern. Spectacolul in aer liber, organizat de “maial”, se intindea pana seara tarziu, pe scena evoluand solisti de muzica populara, dansatori, ansambluri folclorice”. La manifestare nu lipseau Caluserii, despre care am scris aici.

Imagini de la maialul romanesc au fost publicate in presa locala, dupa editia din anul 1938. In luna iunie, Gazeta Mediasului (organizatoarea evenimentului) a publicat in doua numere consecutive (numerele 10 si 11) imagini si articole de la Maial.

In perioada comunista, Maialul a fost transformat in sarbatoarea muncitoreasca de 1 Mai. Din 1984 si pana in decembrie ‘89, Marcel Plesa a fost secretar cu probleme economice si viceprimar al Mediasului. Acesta afirma ca, in acea perioada, paradele de 1 Mai devenisera deja istorie, dar in traditie ramasesera serbarile campenesti. Plesa spune ca in perioada anilor ’80 deja nu se mai faceau pregatiri speciale pentru 1 Mai, iar mediesenii obisnuiau sa iasa alaturi de familie si prieteni la iarba verde. “Erau doua zile libere, 1 Mai si 2 Mai, care era Ziua Tineretului. Imi aduc aminte ca erau doua zile in care oamenii se simteau bine, se relaxau. Realitatea este ca orasul era, in acea perioada, tot timpul curat. Eforturi deosebite nu se faceau pentru 1 Mai. Mediesenii obisnuiau sa mearga la iarba verde, iar zonele preferate erau barajul Ighis, la Elesteu, la Han si la Binderbubi, acolo unde se organizau bufete deschise cu mici, bere, inghetata. Erau sarbatori campenesti, lumea mergea. Se faceau diferite concursuri de orientare turistica, se faceau drumetii. In perioada in care eu am venit la Medias, trecuse moda defilarilor. In capitalele de judet se mai facea ceva agitatie, dar in alte orase nu se mai facea, cred ca erau cheltuieli mari si s-a renuntat. Nu-mi aduc aminte sa se fi dat prime sau ceva de aceasta zi. Stiu doar ca de 1 Mai si de 23 August se faceau tot felul de decorari, la nivel de judet”, si-a adus aminte Marcel Plesa, intr-un dialog cu prietenul Milu Oltean, pentru Monitorul de Medias.

Asociatia Culturala “Mediasul Nostru” a fost coorganizator al evenimentului, in anii 2003 – 2006 la Binderbubi, 2007 – 2011 in Greweln.

Niciun comentariu


  1. Dragă Mircea,
    Felicitări pentru acest articol. Mai am și eu câteva poze inedite din perioada interbelică. Dacă vei dezvolta tema într-0 viitoare publicație sau o prezentare, ți le ofer cu plăcere pentru a le reproduce în completare. Subiectul este foarte potrivit pentru a fi prezentat în cadrul unui Simpozion Mediaș 750.

    Răspunde

  2. Poza cu profesorul Oberth este trăznet. Unde se află originalul?

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *